Biserica cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’ din comuna Bubuieci, municipiul Chisinau, a aderat benevol, in septembrie 2001, la Mitropolia Basarabiei. De atunci si pana in prezent, enoriasii nu mai au pace. Reprezentantii Mitropoliei Moldovei, structura locala a Patriarhiei Moscovei, vor cu orice pret sa puna mana pe biserica. Mai mult, la Judecatoria sectorului Ciocana, pe acest caz se afla pe rol si un proces, in care Mitropoliei Basarabiei si reprezentantilor sai i se cere sa evacueze locasul, informeaza Romanian Global News. Enoriasii si-au exprimat dezacordul fata de hotararea Judecatoriei sectorului Ciocana, prin care Mitropoliei Basarabiei i se cere sa nu creeze obstacole Mitropoliei Moldovei in folosirea bisericii. Vazand ca nu izbuteste cu forta, reprezentantul Mitropoliei Moldovei incearca sa-si atribuie biserica prin intermediul instantelor de judecata. De atunci si pana in prezent, credinciosii nu mai au liniste. Astfel, Mitropolia Basarabiei este atacata prin judecati si i se cere evacuarea locasului. In acest sens, la adunarea parohiala a fost adoptata si o declaratie, in care cei prezenti au declarat ca ‘actiunile reprezentantului Mitropoliei Moldovei, Trofim Vasile, sunt nefondate, si ca acesta din urma nu poate pretinde la aceasta biserica’, daca enoriasii nu doresc acest lucru. ‘Este regretabil ca instantele de judecata nu tin cont de aceasta si ne hartuiesc prin procese. La cererea crestinilor, noi le oferim preot, dar locasul le apartine. Noi nu am ocupat locasul in mod abuziv, dupa cum se exprima reprezentantii Mitropoliei Moldovei. Nu ne ramane decat sa prezentam Comitetului de Ministri al Consiliului Europei aceste elemente ca probe ale discriminarii noastre si neindeplinirii hotararii CEDO din 13 decembrie 2001’, se mentioneaza in susrsa citata. In asteptarea solutionarii acestui caz, enoriasii din Bubuieci isi asuma dreptul de a apela la instantele de drept superioare din republica, precum si la forurile europene, deoarece nu sunt de acord ca biserica inaltata si amenajata cu fortele lor sa fie insusita de forte straine.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…