‘Acest calendar are scopul de a promova spiritul unitatii intre toti crestinii’, este precizarea scrisa pe pagina de garda a calendarului crestin, romano-catolic – ortodox, 2006, tiparit in conditii grafice de lux in Germania si difuzat in tarile in care comunitatile romano-catolice convietuiesc alaturi de crestinii ortodocsi, informeaza cotidianul ‘Romania Libera’. De versiunea in limba romana a acestui frumos calendar ecumenic s-au ocupat Misionarii verbinti, Casa de Reculegere, din localitatea Traian, judetul Neamt, care au colaborat crestineste cu preotul ortodox Mihaita Popovici de la parohia ‘Precista Mare’, din orasul Roman, acelasi judet. In ce consta noutatea atat de fireasca a acestui calendar? In fiecare zi calendaristica sunt trecuti atat sfintii romano-catolici, cat si cei ortodocsi, la fel sarbatorile, cu denumirile si semnificatia lor, care nu coincid totdeauna. De exemplu, pentru ziua de 6 ianuarie 2006 sunt trecute denumirile ‘Epifania Domnului’, pentru romano-catolici, si ‘Botezul Domnului’, pentru ortodocsi, care au – dincolo de sonoritatea fonetica diferita – aceeasi semnificatie teologica a sarbatorii Bobotezei. In cel mai frumos spirit ecumenic, fiecare luna este insotita de o imagine semnificativa, intr-o succesiune care alterneaza icoane bizantine cu reprezentari picturale romano-catolice si lacase de cult ortodoxe. La aceeasi sugestie puternica a unitatii credintei in acelasi Dumnezeu-Creatorul contribuie si citatele tulburatoare din Maica Tereza si parintele Dumitru Staniloae, cel mai mare teolog ortodox al secolului al XX-lea, puse alaturi, pe spatele fiecarei luni calendaristice. In ansamblul sau, acest calendar ecumenic este un gest responsabil al iubirii crestine care unifica, o invitatie practica la unitatea crestinilor de pretutindeni.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…