În ajunul praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, Catedrala episcopală din Deva a devenit neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor care au dorit să îl cinstească pe sfântul ocrotitor al bisericii chiriarhale a orașului.
Situată în municipiul Deva, pe strada Avram Iancu, Catedrala Ortodoxă ‘SFNTUL NICOLAE’ a fost ridicată în anul 1861, din inițiativa mitropolitului Ardealului, Sfântul Andrei Șaguna. În perioada 1927-1930, biserica a fost renovată și pictată în stil bizantino-roman. În interior se găsesc câteva icoane din secolul XVII. Pictura veche a bisericii a fost executată între anii 1929-1931 de către pictorul Alexandru Pop, directorul belleartelor din Cluj. Iconostasul este sculptat din lemn de stejar și a fost executat de Școala de Meserii din Deva, în anul 1940. Cele trei clopote au fost turnate din material de război, pe cheltuiala familiei Dr. Petru Groza, după cum arată și inscripțiile de pe ele. Exteriorul este ornamentat cu reliefuri în formă de cruce, iar în curtea catedralei a fost ridicat un monument al Eroilor Neamului.
Sărbătoarea hramului Catedralei episcopale din Deva a început în seara zilei de 05 decembrie, prin oficierea slujbei Vecerniei unită cu Litia în Catedrala episcopală de către un sobor de preoți și diaconi în fruntea cărora s-a aflat Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, răspunsurile la strană fiind asigurate de Grupul Kinonia al Eparhiei mehedințene.
Programul din ajunul Sfântului Nicolae a continuat printr-un concert de colinde susținut de către Corul Preoțesc „Sacerdotes” al Episcopiei Devei și Hunedoarei dirijat de P.C. Arhidiacon Daniel Balea.
Seara a fost încheiată printr-o procesiune în jurul Catedralei Episcopale cu racla care conține părticele din moaștele mai multor sfinți și o copie după Icoana Maicii Domnului de la Nicula.
În ziua praznicului Sfântului Ierarh Nicolae, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor format din cinci arhierei: Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Daniil, Episcopul Daciei Felix și Preasfințitul Andrei Făgărășeanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, după cum ne-a precizat Pr. Bogdan-Gabriel Nițu.
Cel între sfinți Părintele nostru Nicolae a trăit în prima jumătate a secolul IV, pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian, fiind Arhiepiscop al cetății Mirelor Lichiei.
Sfântul Nicolae a făcut multe minuni așa cum arată istoria vieții sale. Dar Sfântul Nicolae nici după moarte nu și-a uitat turma sa. Iar prezența credincioșilor într-un număr atât de mare în catedrala episcopală din Deva, pentru a aduce prinos de cinstire marelui ierarh, dovedește cu prisosință dragostea de care se bucură acesta în rândul poporului dreptcredincios.