In cea de a patra zi a simpozionului s-au sustinut 4 comunicari stiintifice si nu trei asa cum fusese programat. La lucrarile simpozionului este prezent si colegul nostru Daniel Luchian care ne-a oferit amanunte despre manifestarile de astazi :’ Primele doua comunicate au fost foarte ample astfel incat profesorul Stefan Andreiescu din Bucuresti, le-a numit mai bine conferinte. Primul vorbitor a fost profesorul Cristea din Bucuresti care in timpul unui stagiu de cercetare la Venetia , a descoperit mai multe documente noi care facea referire la Moldova lui Stefan. Comunicarea sa a fost intitulata ‘ Razboiul antiotoman a lui Stefan cel Mare in context international’. Pe aceeasi linie, politica externa a lui Stefan cel Mare s-a plasat si referatul domnului Naghi Pienaru, intitulat Stefan cel mare si tatarii’. A urmat apoi comunicarea doamnei Raluca Iosipescu, din Bucuresti cu titlul ‘Stefan cel Mare si Dobrogea de Nord in vremea marelui razboi cu imperiul otoman.’ In dupa amiaza acestei zile, mai exact incepand cu ora 16,00 organizatorii impreuna cu participantii la Simpozion au mers intr-o excursie la o biserica din localitatea Arbore si la manastirea Sucevita.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…