Comunicatul celui de-al doilea Colocviu Ecumenic International Biserica si Societatea

Cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu incurajarea Eminentei Sale Cardinal Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru unitatea crestina, in zilele de 24-26 septembrie 2003, Dieceza Romano-Catolica de Padova, impreuna cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Dieceza Romano-Catolica de Iasi, au organizat, in spiritul dragostei si fratietatii crestine, ce de-al doilea Colocviu Ecumenic International catolic-ortodox, avand ca tema ‘Biserica si Societatea’.

Colocviul de la Padova este continuarea intalnirii din septembrie 2002 de la Manastirea Durau din Romania, care a avut ca tema: ‘A fi episcop azi. Demnitatea si dificultatile unei misiuni’.

La lucrarile prezentei intruniri, desfasurata in manastirea benedictina din Praglia, langa Padova, au participat episcopi, preoti si monahi ai Bisericilor Ortodoxe, Romano-Catolica si Greco-Catolica din Romania, Italia, Ucraina si Republica Moldova, precum si reprezentanti ai autoritatilor de stat romani si italieni.

Colocviul s-a deschis cu rugaciunea de seara in biserica manastirii.

Comunicarile prezentate in timpul lucrarilor colocviului au scos in evidenta rolul determinant pe care crestinismul l-a avut si il are in continuare in promovarea persoanei umane si in formarea culturii si civilizatiei europene. Au fost subliniate principalele activitati sociale ale Bisericilor din Romania si Italia azi.

Un accent deosebit a fost pus pe fenomenul emigratiei romanilor in Italia si implicatiile acestuia pe plan pastoral, misionar si ecumenic. S-a constatat necesitatea intensificarii conlucrarii fratesti intre Bisericile crestine, Catolica si Ortodoxa, pe plan pastoral si social, pentru a aduce o marturie comuna pentru viitorul Europei.

Anuntarea si celebrarea iubirii lui Dumnezeu pentru oameni si practica operei de caritate sunt centrul si specificul vietii si misiunii Bisericii in lume.

Viitoarea intrunire va avea loc in Romania in septembrie 2004, cu tema: ‘Contributia crestinismului la formarea culturii si civilizatiei Europene’.

Abbazia di Praglia

Padova, 26 septembrie 2003

+ Antonio Mattiazzo, Arhiepiscop de Padova

+ Daniel Ciobotea, Arhiepiscop Ortodox de Iasi si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…