Conferinta despre rolul Bisericilor din Romania in noul context european

Peste 100 de reprezentanti ai Bisericilor si organizatiilor neguvernamentale din Romania au participat astazi la conferinta cu tema ‘Bisericile din Romania si integrarea europeana. Transformare sociala si misiune spirituala’. Intalnirea care a avut un caracter consultativ a fost organizata la initiativa World Vision Romania, Confederariei Caritas Romania, Bisericii Ortodoxe Romane prin Sectorul ‘Biserica si Societatea’ si Bisericii Internationale Bucuresti. Mai multe amanunte despre acest eveniment am aflat de la pr. Constantin Sturzu, consilier in cadrul Sectorului ‘Biserica si Societatea’ al Arhiepiscopiei Iasilor, care, cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a facut parte din comitetul de organizare a conferintei: ‘Conferinta si-a propus stimularea unor initiative comune de lucru pentru a intampina provocarile integrarii europene. Cei aproape 100 de participanti au discutat subiecte referitoare la spiritualitate, cultura, la problematica saraciei si bunastarii, migratiei, valorile familiale si diversitatii culturale, respectiv religioase. Conferinta a pus in discutie subiecte de impact pe care le-a dezbatut atat in plenul conferintei, prin cei patru lectori speciali, cat si pe grupe’.

De asemenea, parintele consilier Constantin Sturzu ne-a vorbit si despre interventiile sustinute in cadrul conferintei derulate astazi la Bucuresti: ‘PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, a vorbit despre situatia sociala si spirituala a Romaniei de dupa evenimentele din decembrie 1989, iar dupa ce a evidentiat si efectele benefice pe plan religios, PS Sa a aratat ca Biserica a trebuit sa faca fata si unor situatii dificile, precum prozelitismul sau pietismul exagerat, indiferenta sau ostilitatea unor intelectuali fata de Biserica, exploatarea imaginii si a credibilitatii Bisericii in scop politic, incercarea legalizarii homosexualitatii, a avortului si a prostitutiei, extinderea violentei domestice si fenomenul migratiei romanilor catre Occident, ultimele doua cu efecte deosebit de nocive asupra copiilor. Desi Biserica e in topul increderii populatiei printre institutiile publice, totusi nu putem trece cu vederea aparitia unor noi forme de idolatrie si tehnolatrie. A doua interventie a apartinut PS Cornel Damian de la Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti care a vorbit despre valorile familiei intr-un context din ce in ce mai secularizat’.

In cadrul dezbaterilor conferintei ‘Bisericile din Romania si integrarea europeana. Transformare sociala si misiune spirituala’ a avut loc si o sesiune de lucru pe grupe. Parintele consilier Constantin Sturzu ne-a spus care au fost temele ce s-au discutat in cadrul acestei sesiuni de lucru: ‘A doua parte a conferintei s-a desfasurat prin dezbateri pe grupe, pe cele cinci subiecte majore anuntate de organizatori. Astfel, in cadrul primului grup de lucru s-a discutat despre spiritualitate si valorile crestine si viitorul lor intr-o Europa secularizata si instrainata de valorile Evangheliei; al doilea grup de lucru a analizat impactul integrarii europene din perspectiva culturala, despre valorile romanesti si europene si implicatiile asupra misiunii Bisericii; al treilea grup de lucru a dezbatut problematica saraciei in contextul Romaniei ca stat membru al UE, iar problematica migratiei in contextul liberei circulatii a persoanelor in UE a fost subiectul de discutie al celui de-al patrulea grup de lucru; al cincilea grup de lucru s-a concentrat asupra importantei valorilor familiei privind rolul Bisericii in consolidarea familiei’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…