Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a prezidat în această toamnă conferințele pastoral-misionare organizate în Eparhia Sucevei și Rădăuților. La fiecare întrunire a fost prezentat un referat dedicat Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii în Patriarhia Română.
Prima conferință din această toamnă cu preoții, prezidată de Înalt Preasfințitul Pimen, a avut loc în Protopopiatul Rădăuți, pe 10 octombrie 2011, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Moldova. Referatul întâlnirii a fost pregătit de pr. Constantin Cenușă de la parohia Remezeu – Vicovu de Jos. ‘A găsi rostul fiecărei familii într-o comunitate înseamnă împlinirea sufletească a fiecăreia în parte, afirmarea și conștientizarea rolului social pe care îl au și împlinirea lor eshatologică. Responsabilitatea cea mai mare a preotului în problema familiei stă în a explica fiecărui cuplu de tineri în parte importanța Tainei Căsătoriei. Atenția lui trebuie să fie îndreptată în special asupra a ceea ce se prezintă în mod eronat, deformat și fals despre familie prin diferitele canale media. Rolul preotului și al comunității credincioșilor este acela de a susține și întări familia, de a-i da importanța cuvenită, subliniind faptul că ea este centrul spre care se îndreaptă și prin care se propovăduiește în lume Evanghelia Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos și în care sălășluiește de-a pururi Sfânta Treime: ‘Că unde sunt doi sau trei uniți în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor” (Mat. 18, 20), a subliniat pr. Constantin Cenușă. Seria conferințelor semestriale a continuat pe 11 octombrie în Protopopiatul Suceava 1, când pr. Laurențiu Stamatin de la parohia ‘Izvorul Tămăduirii’ din Suceava a expus condițiile morale, fizice și rânduielile canonice cu privire la modul în care se administrează Sfânta Taină a Cununiei. Preoții din Protopopiatul Suceava 2 s-au reunit pe 18 octombrie, tema cu titlul ‘Taina Sfintei Cununii’ fiind prezentată de pr. Gavril Argatu, slujitor la Catedrala ‘Nașterea Domnului’ din Suceava, care a abordat felul în care este tratată familia în lumina învățăturilor Noului Testament. ‘Creștinismul a desființat sclavajul și a egalat în fața lui Dumnezeu pe cei slabi în fața celor puternici, afirmând o ‘paritate ideală’ de drepturi pentru bărbat și pentru femeie, deoarece căsătoria era privită ca jertfă, ‘darurile și calitățile unuia se comunică celuilalt pe altarul familiei’. Întâietatea bărbatului în familie nu este, așadar, o supremație despotică, ci este o întâietate a iubirii jertfelnice. În Sfânta Taină a Nunții, legătura dintre mire și mireasă este transfigurată, depășind starea naturală, și intră într-o stare harică, menită să-i poarte pe treptele desăvârșirii până la unirea lor cu Hristos. Căsătoria este socotită drept cea mai veche instituție a dreptului divin, fiindcă ea a luat ființă, așa cum mărturisește Sfânta Scriptură, odată ce au fost creați primii oameni’, a spus pr. Gavril Argatu.
Idealul creștin cu privire la căsătorie, păstrat de Biserică
În Protopopiatul Fălticeni, conferința pastoral-misionară de toamnă a avut loc pe 20 octombrie. Tema cu titlul ‘Taina Sfintei Cununii’ a fost prezentată de pr. Marcel Ursuțu de la parohia Bogdănești. ‘Biserica creștină a folosit de la început logodna ca act premergător căsătoriei, fiindcă era practicată și chiar legiferată atât în Vechiul Testament, cât și în Dreptul roman. Sub aspect pastoral, căsătoria creștină a întâmpinat dificultăți încă din zorii creștinismului. Rolul de a veghea la păstrarea sensului nealterat al idealului creștin cu privire la căsătorie, ‘de a se îndeplini în Domnul și nu după trup’, i-a revenit Bisericii. Secularizarea societății cu toate implicațiile ei are consecințe grave în felul de a trăi al creștinilor, iar căsătoria este una din dimensiunile vieții care intră cel mai concret în contact cu modul de a fi și de a trăi al societății în care viețuiesc creștinii’, a subliniat pr. Marcel Ursuțu.
Preoții din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc s-au reunit în conferința de toamnă pe 7 noiembrie. Părintele Vasile Florescu de la parohia Frasin a expus referatul ‘Prin iubire spre sfințenie în Taina Cununiei’. ‘Căsătoriile interconfesionale și interreligioase sunt interzise. În cazul în care sunt tolerate, prin aplicarea iconomiei, slujba Cununiei trebuie oficiată în biserică ortodoxă de către preotul ortodox. Posibilitățile și formele de aplicare a iconomiei depind de necesitățile practice ale fiecărei Biserici Ortodoxe locale care are dreptul de decizie în judecarea fiecărui caz în speță. Copiii rezultați dintr-o astfel de căsătorie trebuie botezați și educați în credința ortodoxă. Conform privilegiului paulin (I Cor. VII, 12-16), căsătoria mixtă se admite numai în cazul în care ea a fost încheiată înainte ca unul dintre soți să fi fost încreștinat’, a concluzionat pr. Vasile Florescu.