Cu Vecernia din aceasta seara, in Biserica Ortodoxa incepe Postul Mare

Postul Pastelui sau Postul Mare tine sapte saptamani, incepe dupa Duminica Izgonirii lui Adam din Rai si se incheie in Sambata Mare. Postul Pastelui a fost instituit in cinstea Patimilor si Invierii Mantuitorului Iisus Hristos, prin care noi am fost mantuiti si nu reprezinta doar abtinere de la anumite alimente, ci inseamna si indreptare sufleteasca prin spovedanie si fapte bune. Despre semnificatiile Postului Pastelui ne-a vorbit pr. lect. dr. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu: ‘Postul Mare al asteptarii Invierii Domnului nostru Iisus Hristos poarta cu sine semnificatia unui drum al virtutilor, al unei cai pe care o data parcursa ne redescoperim pe noi dupa spusa Sf. Efrem Sirul care zice ca nu este important sa vezi ingerii sau sa vezi vedenii despre Dumnezeu, ci sa te vezi pe sine. Cu atat mai mult, devine important intr-o lume care nu mai pune valoarea pe oameni, ci doar pe realizarile lor exterioare, sa descoperi ca in tine trebuie sa construiesti cu adevarat valorile si pe acestea trebuie sa i le aduci in dar lui Dumnezeu. Duminicile Postului Mare nu sunt altceva decat asezari la umbra binecuvantata a luminii Invierii si pentru a recapata intr-un fel sau altul dimensiunea cautarii lui Hristos. A-l cauta pe Hristos este de fapt mesajul Postului Mare, a-l cauta si a-l afla pe Hristos pentru ca nu postim doar de dragul de a posti, ci postim de dragul de a ne impartasi cu Iisus Hristos, de a trai impreuna cu El, de a gusta din viata in Hristos inca din vremea aceasta. Tot acest efort nu poate fi facut decat in limitele cunoasterii Scripturii, a trairii Tainelor lui Dumnezeu, a spovedirii, a impartasirii, a aflarii lui Hristos Cel euharistic prin Taina Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii. Nu postim doar ca sa postim, ci postim ca sa ne impartasim de Hristos, ca sa ne bucuram de El. Participarea la Tainele si slujbele Bisericii ne vor face partasi acestei binecuvantate indulciri a vietii prin Cuvantul, Trupul si Sangele lui Hristos’.

De asemenea, pr. lect. dr. Constantin Necula a adresat si cateva indemnuri credinciosilor legate de perioada Postului Pastelui: ‘Cautati sa aflati fundamentele cu adevarat constructive ale unei astfel de intalniri in postire cu Hristos. Mult mai important va fi daca in noaptea Invierii va veti atinge bucurosi de intalnirea cu lumina lui Hristos, de Trupul si Sangele Sau, de dragostea nefatarnica fata de aproapele si de bucuroasa implinire a celeilalte in tine, decat de orice altceva din cele ce ni se vor oferi de jur-imprejurul nostru. Copiii vor trebui sa invete cumintenia pe care o da postul, batranii vor trebui sa afle intelepciunea pe care acesta o daruieste, iar maturii sa incerce sa se linisteasca, sa-si puna intr-un fel sau altul prag limitelor extrem de agitate ale vietii pe care o traiesc, pentru ca Hristos se gaseste in cumintenie, in intelepciune si in liniste. El este pacea de sus, El este mantuirea sufletelor noastre. Acest post al Pastelui este cel mai de pret exercitiu de reasezare in normalitatea cu Hristos. Sa nu credem niciodata ca facem ceva exceptional traindu-ne postul, sa nu credem niciodata ca suntem mai buni decat ceilalti, sa nu uitati nici o clipa ca acel Dumnezeu care a spus in Evanghelie sa nu curvim, este acelasi Dumnezeu care ne-a spus si sa nu judecam aproapele. Acelasi Dumnezeu care ne-a spus sa postim ne-a spus si sa pastram taina postului in inima noastra si in bucuria inimii noastre. Boala poate fi vindecata prin El. Din acest punct de vedere, postul este un astfel de exercitiu de comunicare cu aproapele, cu sine si cu Dumnezeu’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…