La Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi, se desfasoara in aceste zile cursurile de definitivat pentru preoti. La cursuri s-au inscris peste 80 de preoti de pe cuprinsul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Dupa doua saptamani de la inceperea cursurilor, candidatii vor sustine examenul de definitivat care va consta in doua probe scrise si una orala. Amanunte ne-a oferit parintele Mihai Vizitiu, consilierul pe probleme de invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Printr-o hotarare a Sf. Sinod, 545/2003, s-a aprobat metodologia pentru obtinerea gradelor profesionale pentru preoti. Aceste grade se obtin in urma parcurgerii unor cursuri tinute la Centrele nominalizate de hotararea Sf. Sinod pentru desfasurarea acestor cursuri care, timp de doua saptamani, ele fiind sustinute de catre profesorii de la Centrele nominalizate, finalizandu-se cu niste examene sustinute la doua probe scrise si o proba orala, din tematica parcursa in timpul cursurilor. Metodologia prevede doua categorii de participanti: preoti cu studii medii si preoti care sunt absolventi ai studiilor superioare sau cei cu studii postuniversitare, care beneficiaza de niste recunoasteri sau echivalari ale acestor studii’.
Parintele Mihai Vizitiu, consilierul pe probleme de invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a spus ca se pot inscrie la definitivat doar preotii care au slujit cel putin doi ani si nu mai mult de cinci. De asemenea, candidatii trebuie sa fie absolventi ai examenului de Capacitate preoteasca: ‘Definitivatul este obligatoriu in preotie, potrivit hotararii Sf. Sinod, dupa minimum doi ani de preotie, dar aceasta forma de examen, aceste cursuri sunt obligatorii pana in cinci ani de la preotie, pentru ca, in caz contrar, preotii respectivi pot fi mentinuti in preotie dar sunt retrogradati la salarizare, ei putand functiona mai departe, dar ca debutanti, ca incepatori. Nu pot participa cei care nu au sustinut un examen de titularizare pe post, acest examen de titularizare, potrivit hotararii Sf. Sinod, este examenul de Capacitate preoteasca ce se sustine dupa finalizarea studiilor’.
Urmatorul grad pentru preoti, dupa obtinerea definitavului, este gradul II. La acest examen, candidatii se pot inscrie abia dupa patru ani de la absolvirea definitivatului. Amanunte ne-a oferit parintele consilier Mihai Vizitiu: ‘Dupa sustinerea examenului de definitivat ei, daca doresc, pot merge mai departe, sa obtine alte grade, respectiv gradul II, dar, intre definitivat si gradul II, trebuie sa treaca o perioada de patru ani de zile, adica o vechime de sase ani in preotie, iar intre definitivat si gradul II trebuie sa aiba o perioada de patru ani de zile lucrati in preotie. Trecand la gradul II, care si el aduce o modificare a salariului, asa cum se intampla si in invatamant, sunt niste criterii pe care trebuie sa le indeplineasca orice preot care doreste sa mearga mai departe’.