REALIZARI MULTIPLE, DAR INCA MULTE DE FACUT!
– activitatea Arhiepiscopiei Iasilor pe anul 2006 –
Activitatea din eparhie a fost indreptata in trei directii:
1. pastoral – liturgica
2. cultural – misionara
3. social – caritativa
I. Din punct de vedere pastoral – liturgic in anul 2006 au fost hirotoniti 59 de preoti care au fost trimisi in parohiile vacante sau la manastiri.
In Arhiepiscopia Iasilor se afla 1.196 de parohii, dintre care 225 sunt inca vacante, mai ales la sate. Se constata cu bucurie ca in parohiile unde merg tineri preoti se intensifica viata liturgica, pastorala si sociala, spre binele comunitatii locale.
In anul 2006 Arhiepiscopia Iasilor avea 108 unitati monahale: 57 de manastiri si 51 de schituri cu un total de 1973 vietuitori (942 de monahi si 1031 de monahii), fiind astfel eparhia cu cele mai multe unitati monahale din Romania.
Se cuvine sa mentionam si prezenta misionara a monahilor si monahiilor din Arhiepiscopia Iasilor solicitati de unele eparhii ortodoxe din strainatate, cum ar fi cei trei monahi de la manastirea Bistrita, trimisi in Arhiepiscopia Ortodoxa Romana din America si Canada, la o manastire noua de langa orasul New York, sporind astfel numarul monahilor si monahiilor romani ortodocsi din eparhie deja prezenti in Cehia, Franta si Republica Moldova.
Cat priveste lucrarile de constructie si restaurare a locasurilor de cult si a edificiilor bisericesti, acestea s-au intensificat fara precedent. Astfel, in anul 2006 au existat un numar total de 479 de santiere (67 in mediu urban si 412 in mediul rural), din care:
– 244 de santiere cu biserici noi in constructie;
– 94 de santiere cu lucrari de pictare sau repictare;
– 64 de santiere cu lucrari de consolidare, restaurare, reparatie;
– 77 de santiere cu lucrari de construire case parohiale, case social-pastorale (de praznuire) si case monahale (cea mai costisitoare fiind casa monahala „Panaghia” de pe muntele Ceahlau).
Din cele 1.196 de parohii din Arhiepiscopia Iasilor 594 au case parohiale, 77 au case parohiale in constructie, iar 525 de parohii nu au case parohiale. Prin urmare, pentru prezenta permanenta in parohie a preotilor este necesara intensificarea construirii de case parohiale.
Pentru lucrarile de constructii si restaurare a locasurilor de cult, a caselor parohiale si social-pastorale din Arhiepiscopia Iasilor, in anul 2006 s-au efectuat lucrari in valoare totala de 23.628.288,19 RON, cu 4.627.896,02 RON mai mult fata de anul 2005. Cu toate acestea, este inca multa nevoie de sprijin financiar pentru construirea de biserici, case parohiale si case social-pastorale.
II. Activitatile cultural – misionare au fost multiple si bogate.
Institutul Cultural Misionar TRINITAS prin Editura, Tipografie si Radio a contribuit la o intensificare majora a acestor activitati. In mod deosebit se remarca extinderea ariei de emisie a postului de Radio TRINITAS pana la 70% din teritoriul Romaniei care s-a realizat prin noi investitii in echipamente si punerea in functiune a unor statii noi.
In luna august 2006 antenele si emitatorul statiei de la Iasi au fost instalate in locatia Paun, unde s-a ridicat o antena de 40 m, in forma de cruce luminoasa, prin contributia protopopiatelor Iasi I, Iasi II si Pascani. In prezent (februarie 2007), Radio TRINITAS are 26 de frecvente terestre si una via-satelit. Costurile postului de Radio TRINITAS constituie un efort financiar lunar considerabil pentru Arhiepiscopia Iasilor (150 000 RON, 1,5 miliarde ROL), dar efectul misionar al acestui post de radio este imens.
Tot in anul 2006, au fost publicate multe carti de teologie, spiritualitate si cultura crestina ortodoxa la tipografiile mitropolitane din Iasi si de la Manastirea Neamt, precum si multe reviste si buletine pastorale si culturale la nivel de protopopiat, parohie si scoala teologica.
S-a acordat o atentie deosebita editarii de publicatii si realizari de inregistrari audio si video, dedicate mai ales aducerii moastelor Sf. Ierarh Nectarie de la Eghina (Grecia) la Iasi.
Simpozioanele, conferintele si seminariile nationale si internationale crestine care s-au desfasurat mai ales prin grija Centrului de Conferinte PROVIDENTA, a Sectorului de Misiune si Prognoza Social-Pastorala, a Institutului Sf. Nicolae din Iasi, a Institutului Cultural Misionar TRINITAS si a Centrului Cultural Pastoral Sf. Daniil Sihastru –Durau au tratat teme de o vie actualitate culturala si misionara.
In luna septembrie 2006 Centru eparhial Iasi a fost gazda Colocviului anual international al Conferintei Europene a Radiourilor Crestine, in care Radio TRINITAS este membru din anul 2001.
In cel de-al doilea an de functionare, ziarul “Lumina”, primul cotidian crestin din Romania, iar azi, singurul cotidian ortodox din lume, a continuat sa-si creasca influenta, mai ales la nivel national, prin abonamente la saptamanalul “Lumina de Duminica”.
Pentru a sustine activitatea misionara a publicatiilor “Lumina” si “Lumina de Duminica”, in a doua parte a anului 2006, a fost achizitionata o imprimerie de ziare (rotativa). Aceasta investitie, care se ridica la aproape un milion RON (zece miliarde lei vechi), contribuie la extinderea posibilitatilor de tiparire ale Centrului Eparhial prin imprimarea de reviste si ziare, sprijinind, totodata, tiparirea de carti bisericesti la costuri reduse si intr-un timp foarte scurt.
Precizam ca ziarul “Lumina”, initiativa a laicatului ortodox din Iasi, sustinuta de Arhiepiscopia Iasilor, are astazi nevoie de mai mult sprijin financiar. Ziarul “Lumina” este important nu numai pentru rolul sau informativ, ci si pentru formarea constiintei crestinului prezent si activ in societate, deodata fiu al Bisericii si cetatean al Tarii.
In perioada 21-24 august 2006 au avut loc lucrarile Conferintei preotesti a Arhiepiscopiei Iasilor cu tema Biserica Ortodoxa Romana si integrarea europeana. Exigente, probleme si perspective, cu participarea a peste 900 de preoti din Arhiepiscopia Iasilor, cu invitati si oratori din partea Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, a altor oficialitati locale si centrale si cu participarea P.S. Marc Nemteanul, Episcop Vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, cetatean francez, devenit monah ortodox la Manastirea Sihastria (Neamt) si format teologic la Facultatea de teologie ortodoxa din Iasi.
In vederea revitalizarii actiunii de catehizare in randul copiilor si a tinerilor, anul trecut au fost editate si tiparite de Arhiepiscopia Iasilor o serie de ghiduri catehetice pentru parohii, purtand titlul ‘Hristos impartasit copiilor’. Proiectul a fost initiat ca urmare a unei colaborari a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei cu organizatia umanitara World Vision – Romania si a primit aprobarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae – Iasi si cele sase Seminarii Teologice Liceale (Iasi, Manastirea Neamt, Manastirea Agapia, Piatra Neamt, Botosani, Dorohoi) au desfasurat bogate activitati didactice si culturale cu rol misionar.
In anul universitar 2005 – 2006 au fost inscrisi la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi 1.089 studenti si studente, 74 masteranzi si 34 doctoranzi. La cele sase seminarii teologice din Arhiepiscopia Iasilor au fost inscrisi 1376 elevi si eleve dintre care au promovat 1338.
Elevii merituosi si elevele merituoase au fost premiati (premiate) la diferite olimpiade nationale organizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii sau la concursuri organizate de catre Biserica. Cei mai multi absolventi ai acestor seminarii teologice devin preoti in parohiile de la sate sau/si continua apoi studiile la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi.
III. Activitatea social-filantropica a Arhiepiscopiei Iasilor in anul 2006 s-a desfasurat prin intermediul retelei de asistenta sociala servicii de asistenta sociala primara, specializata si educatie (31 de unitati sociale in afara parohiilor) in favoarea a 33.143 persoane.
Din acestea 28.198 de persoane au primit asistenta primara si servicii de cantina sociala, iar 4.945 au primit servicii specializate, acreditate conform legii. Bugetul utilizat a fost de 1.602.307,2 RON.
La acestea se adauga un numar mare de persoane (25.603) care au servit masa zilnic sau ocazional la Cantina Caminului preotesc Sf. M. Mc. Gheorghe a Centrului eparhial Iasi.
Colecta pentru ajutorarea sinistratilor, prin intermediul Protopopiatelor, din cursul anului 2006 a fost de 813.274,9 RON. Au fost sprijinite parohii sinistrate din Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Episcopia Husilor, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor si din Protopopiatul Pascani al Arhiepiscopiei Iasilor.
Sectorul Social-Medical al Arhiepiscopiei Iasilor, organizat pentru intensificarea operei social-medicale, a oferit in anul 2006 asistenta medicala caritabila in valoare de peste 195.000 RON unui numar de 17.500 persoane, prin unitatile medicale aflate in structura Centrului Medical „Providenta”, prin unitatile medicale din teritoriu (cabinetele de medicina generala la manastirile: Agapia, Sihastria, Varatec, cabinetele stomatologice la Protopopiatul Dorohoi si la manastirile Sihastria si Petru Voda din judetul Neamt, prin Asociatia Medicilor si Farmacistilor Romani (AMFOR).
Ca o concluzie la aceasta prezentare succinta, putem spune ca activitatea Arhiepiscopiei Iasilor desfasurata in anul 2006 la nivel de Centru eparhial, protopopiate, parohii si manastiri a fost ampla si sustinuta cu multa jertfelnicie in aceasta parte a Romaniei, considerata ca fiind cea mai saraca regiune a Uniunii Europene.
Saraca material, dar bogata spiritual! Cu toate aceste realizari, mai sunt inca multe de facut pentru a raspunde nevoilor pastorale si misionare de azi, mai ales tinand seama de fenomenul migratiei si al saraciei multor romani.
Pentru toata activitatea din anul 2006, multumim in mod deosebit tuturor celor care ajuta Arhiepiscopia noastra in lucrarea ei misionara, institutii de stat si persoane particulare, fiind totodata profund recunoscatori clerului si credinciosilor din aceasta eparhie pentru credinta lor vie si pentru jertfelnicia lor.
Rugam pe Dumnezeu Preamilostivul sa ne ajute sa continuam si sa intensificam lucrarea noastra pastorala si misionara, pentru a pune mai mult in practica Evanghelia iubirii si a mantuirii in Hristos.
† Daniel,
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
3 februarie 2007