În preajma sărbătorii Nașterii Domnului și a Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, Fundația ‘Bucuria ajutorului’ împreună cu Sectorul social-filantropic și de misiune, ambele din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, au oferit daruri celor 198 de copii cu deficiențe mintale ai Școlii Speciale nr. 5 din București, informează „Ziarul Lumina”.
Vă mulțumim că ne-ați adus de toate, că ne ajutați în viață’, au fost cuvintele unui copil cu dizabilități mintale în timp ce și-a primit darul. La Școala Specială nr. 5 sunt 198 de copii cu dificultăți mintale, iar cu ocazia Postului Nașterii Domnului și a Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, acești copii au primit daruri din partea Arhiepiscopiei Bucureștilor. ‘Acțiunea a fost organizată de Fundația ‘Bucuria ajutorului’ a Arhiepiscopiei Bucureștilor. Am adus pentru cei 198 de copii cu dizabilități mintale daruri constând în dulciuri, fructe și rechizite. Fructele și dulciurile au fost dăruite de niște sponsori binevoitori de-ai fundației, iar rechizitele au fost dăruite de către Federația Filantropia, din care face parte și Fundația ‘Bucuria ajutorului”, a precizat Radu Neuman, director executiv.
Familia Școlii Speciale nr. 5
Aceste persoane au nevoie în fiecare zi de atenția, grija celor din jur și, mai ales, de integrarea socio-școlară și socio-profesională. La această școală programul este de semiinternat, de la ora 8:00 la 18:00. În prima parte a zilei se desfășoară activitățile cu profesorii psihopedagogi, iar în a doua parte a zilei se desfășoară activitățile de terapie specifice: logopedie, terapie, consiliere, terapie educațională complexă, realizate de profesori educatori specializați. ‘Copiii sunt grupați în 21 de formațiuni de studiu, iar la nivelul fiecărei formațiuni se lucrează fie pe programe de intervenție personalizată, pentru elevii cu deficiențe severe asociate, fie pe grupe de nivel în funcție de diagnosticul medical, logopedic, social al fiecărui elev. Zece formațiuni sunt pentru cei cu deficiențe asociate severe, iar celelalte formațiuni sunt cu componență mixtă, adică copii cu deficiențe moderate și copii cu deficiențe asociate. Aici se fac activități de terapie logopedică, kinetoterapie, terapie educațională complexă, activități de psihodiagnoză. Echipa multidisciplinară a școlii noastre este formată din 18 profesori de psihopedagogie specială, opt profesori logopezi, un psiholog școlar, un asistent social, echipă completată de personalul didactic auxiliar: medic, asistenți medicali, infirmiere, precum și de voluntari. Noi urmărim să le formăm copiilor deprinderile de autonomie personală, de socializare, în cadrul activităților ludice din școala noastră, și de a le asigura o atmosferă de securitate fizică, morală și afectivă pentru fiecare copil, astfel încât noi formăm familia Școlii Speciale nr. 5’, a explicat Silvia Donciu, directorul instituției de învățământ.
Școala Specială nr. 5 este prima școală din București care a integrat școlari cu infirmitate motorie cerebrală. Până în anii ’90, copiii stăteau numai în familie.