Dezbatere pe tema: ‘Incotro Europa? Crestinii, valorile si speranta viitorului’, la Madrid

In perioada 1 – 4 martie a.c., la Madrid, Spania, s-a desfasurat cea de a IV-a Intalnire Continentala Europeano-Mediteraneena, unde a fost dezbatuta tema ‘Incotro Europa? Crestinii, valorile si speranta viitorului’, informeaza ercis.ro. Manifestarea a fost organizata de catre Actiunea Catolica din Spania, in colaborare cu Forumul International al Actiunii Catolice. Programul a cuprins dezbateri si conferinte despre Actiunea Catolica si contributia ei la noua Europa, prezentandu-se si mesajul papei Benedict al XVI-lea de catre PS Atilano Rodriguez Martinez, episcop de Ciudad de Rodrigo si asistent spiritual al Actiunii Catolice Spania. La finalul intalnirii a fost emis un document care cuprinde urmatoarele provocari pe care participantii le-au gasit primordiale pentru o ‘noua evanghelizare’ a Europei:

1. pe plan cultural: astazi comunitatea crestina are mai mult ca niciodata nevoie de dialog intre culturi, expresie a inteligentei umane, a schimbului liber si senin, a unei reale ‘contaminari pozitive’ intre traditii, obiceiuri, stiinte si natiuni;

2. pe plan formativ: se simte necesitatea unui angajament formativ, drept conditie primordiala, pentru a reda cetatenilor constiinta necesitatii unei Europe unite politic, coerenta pe plan social si cultural, ghidata de valori ce se regasesc in principiile fundamentale ale demnitatii persoanei umane si a binelui comun;

3. pe plan ecumenic si inter-religios: cu privirea atintita spre cea de a III-a Adunare Ecumenica Europeana de la Sibiu, din 4 – 9 septembrie 2007, crestinii trebuie sa-si lase inimile deschise spre o bogatie spirituala care totdeauna porneste de la un dialog ecumenic si interreligios. Acest aspect starneste reale interese, mai ales dupa aderarea in Uniunea Europeana a unor tari ca Romania si Bulgaria, care sunt tari majoritar ortodoxe.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…