La 2 aprilie 2005 a trecut la cele vesnice papa Ioan Paul al II-lea. Avea aproape 85 de ani. Karol Jozef Wojtyla s-a nascut la 18 mai 1920, in orasul polonez Wadowice, intr-o familie modesta. Fiu al unui ofiter in retragere, si-a pierdut mama cand avea doar 9 ani. Dupa absolvirea liceului s-a inscris la cursurile Facultatii de Litere si Filozofie a Universitatii din Cracovia. Din 1942 a urmat studii universitare de teologie la Cracovia, iar patru ani mai tarziu a fost hirotonit ca preot romano-catolic. A fost trimis la Vatican si a obtinut doctoratul in teologie. Reintors in Polonia, a devenit doctor in filozofie, profesor universitar, in 1964, arhiepiscop de Cracovia si, in 1967, cardinal. Imediat dupa trecerea la cele vesnice a papei Ioan Paul I, Wojtyla a fost ales si incoronat ca papa la 22 octombrie 1978. Era primul papa polonez, dar si primul care venea dintr-o tara comunista, numirea lui fiind considerata o provocare a Occidentului, iar un semnal a fost atentatul din 13 mai 1981, din care papa a scapat cu viata dupa ce a fost impuscat de turcul Mehmet Ali Agca. Papa Ioan Paul al II-lea a calatorit in peste o suta de tari, fiind primul papa care a vizitat o sinagoga, dar si primul papa care a vizitat Romania, in mai 1999. Boala, dar si varsta, l-au doborat in cele din urma. Prin intreaga sa activitate, papa Ioan Paul al II-lea a incercat sa-i ajute pe credinciosii romano-catolici si lumea intreaga sa evite violenta – o preocupare inradacinata in dramele pe care le-a trait in anii formarii sale teologice si pastorale.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…