Duminica a II-a din Postul Mare sau a Sf. Grigorie Palama

In Biserica Ortodoxa, duminica a doua din Postul Sfintelor Pasti este inchinata Sf. Grigorie Palama. Despre motivele pentru care in aceasta duminica este cinstit in mod deosebit Sf. Grigorie Palama ne-a vorbit PS Ambrozie, episcop al Giurgiului: ‘Cea de a doua duminica din Postul Mare este inchinata unui mare sfant, unui mare ierarh al Bisericii Ortodoxe, pentru ca marcheaza cea de a doua biruinta a Ortodoxiei, si anume invatatura despre harul dumnezeiesc necreat si despre vederea luminii dumnezeiesti. Aceasta biruinta se leaga de numele Sf. Grigorie Palama, insa nu el este autorul acestei invataturi, ci el a sintetizat invatatura Sf. Parinti alexandrini, capadocieni, a Sf. Evagrie Ponticul si a Sf. Simeon Noul Teolog. Prin urmare, aceasta invatatura apartine Bisericii lui Dumnezeu, este revelata in Sf. Scriptura, transmisa de Sf. Parinti, intrata si traita in dogma si in traditia de rugaciune a Bisericii. Sfantul Grigorie Palama este cel care a reafirmat aceasta invatatura cu tarie, atunci cand rationalismul parea sa se transforme intr-o noua erezie, falsificand credinta cea dreapta’.

PS Ambrozie ne-a evidentiat si principalele repere din viata Sf. Grigorie Palama: ‘Sfantul Grigorie Palama s-a nascut la finele veacului al XIII-lea, la Constantinopol, intr-o familie aristocratica, tatal sau fiind senator si sfetnic apropiat al imparatului Andronic al II-lea. A studiat toate stiintele profane, a ramas orfan de la varsta de 7 ani, alaturi de ceilalti patru frati ai sai, si care va merge la Sf. Munte Athos, la doar 20 de ani, nu inainte de a convinge pe mama sa si pe fratii sai sa imbratiseze viata monahala. Mergand in Sf. Munte Athos, la o chilie in apropierea Manastirii Vatopedu s-a rugat Sf. Fecioare Maria, vreme de doi ani de zile, zicand: ‘Lumineaza-mi intunericul, lumineaza-mi intunericul’, incat s-a invrednicit de vederea Sf. Ioan Evanghelistul, care i-a spus ca Maica Domnului il va ocroti toata viata. Acest sfant ierarh a marturisit credinta in divinitatea Mantuitorului Iisus Hristos, in harul dumnezeiesc care izvoraste din Fiinta divina, care are puterea sa ne transfigureze, sa ne indumnezeiasca pe fiecare dintre noi. A murit in 1359 si a fost canonizat 9 ani mai tarziu de catre cel care i-a scris si viata, patriarhul Filotei al Constantinopolului, viata care a fost revizuita de catre Sf. Nicodim Aghioritul’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…