Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, o delegație a Episcopiei a luat parte la o nouă inițiativă misionară întreprinsă în Valea Timocului, la românii de la sud de Dunăre, informează site-ul episcopiacaransebesului.ro.
Evenimentul s-a desfășurat cu prilejul vizitei delegației prezidențiale românești în Serbia. Cu acest prilej, domnul președinte Traian Băsescu, însoțit de domnul Eugen Tomac, șeful Departamentului pentru românii de pretutindeni și de ambasadorul României la Belgrad a vizitat și biserica ortodoxă românească „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Mălainița, precum și Protopopiatul ortodox român din Negotin.
La acest moment a participat și Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul locțiitor al Daciei Felix, precum și părintele Bojan Alexandrovici, protopopul Daciei Ripensis. Sfinția sa a oficiat o slujbă de Te-Deum, după care a oferit domnului președinte o diplomă de recunoștință. Domnia Sa a oferit comunității din Mălainița o icoană reprezentând pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Au fost rostite alocuțiuni și s-au prezentat noile perspective ale redobândirii drepturilor minorității românești din Serbia, mai precis din Valea Timocului.
Din partea Episcopiei Caransebeșului a participat o delegație, condusă de către părintele Nicolae Pereș, protopop de Băile Herculane, însoțit de un grup de clerici și studenți teologi care au dat răspunsul la slujba de Te-Deum și care au intonat cântări duhovnicești în limba română.
Adresându-se delegației românești preotul Boian Alecsandrovici a spus: „Vreau ca să vă spun că vizita dumneavoastră astăzi, aici, în Timoc, este un eveniment istoric. Este foarte importantă pentru noi, pentru că, după sute de ani, când odată domnitorii Țării Romanești veneau și construiau biserici în Timoc, pentru românii de aici, nu s-a mai făcut nicio vizită a vreunui șef de stat al țării-mamă, România. Ne aflăm în zona Timocului, unde oficial și real există 154 de sate sută la sută romanești, 48 de localități mixte și, în jur, dacă adunăm pe toți locuitorii satelor și localităților mixte, 300.000 până la 350.000 de români, încă, cu voia lui Dumnezeu, vorbitori de limba română”.
Începând cu anul 2008, Episcopia Caransebeșului, prin Ierarhul, preoții și credincioșii misionari sprijină activitatea misionară a Episcopiei Daciei Felix în Valea Timocului și în Valea Moravei.
Românii din Valea Timocului și din Valea Moravei au fost văduviți de slujbe în limba proprie din anul 1833, când în toate bisericile construite în satele de români au fost aduși preoți sârbi. Biserica parohiei românești din Mălainița, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Române și păstorită de părintele Boian Alexandrovici protopopul Daciei Ripensis, este un simbol al redefinirii identității românești a locuitorilor din Valea Timocului și Valea Moravei.