Biserica ‘Sf. Dumitru’, din muncipiul Roman, isi sarbatoreste astazi hramul. Ridicarea acestei biserici situate in Cartietul Muncitoresc a inceput in anul 1999, iar in prezent se afla in stadiu de finisare. Detalii ne-a oferit parintele Ciprian Marius Closca, consilier cultural al Episcopiei Romanului: ‘O biserica impresionanta prin dimensiuni este Biserica ‘Sf. Dumitru’, din Roman, situata in Cartierul Muncitoresc, inceputa in anul 1999. Este o ctitorie de obste, initial acolo fiind un paraclis, o bisericuta din lemn, care va avea rolul de casa de praznuire, dupa definitivarea bisericii mari. Forma bisericii este in plan treflat, fiind intampinat la intrarea in curtea bisericii de o impresionanta clopotnita, turn, in arhitectura moldoveneasca, cu acoperis in stil stefanian. Pe clopotnita se afla pictata Maica Domnului, Ocrotitoarea. Intrand in pridvorul bisericii ne intampina trei impresionante icoane din mozaic ale Sf. Dumitru, deasupra usilor, si in stanga este infatisata judecata Sf. Dumitru, iar in dreapta martirul acestui sfant al Bisericii noastre. Este inceputa doar pictura la catapeteasma, respectiv icoanele imparatesti’.
Si Biserica ‘Sf. Dumitru’, din satul Cotu Vames, aflat in apropierea muncipiului Roman, isi sarbatoreste astazi hramul. Construirea bisericii a inceput in anul 1992, iar in prezent se lucreaza la pictura interioara. Din nou, cu detalii, parintele Ciprian Marius Closca, consilier cultural al Episcopiei Romanului: ‘O biserica foarte importanta tot din jurul Romanului, respectiv din comuna Horia, satul Cotu Vames, fiind construita in anul 1992, durand pana in preznt lucrarile, pe ramasitele unei vechi biserici din anul 1858. Are doua turnuri pe pridvor, un turn mare pe naos. Este construita in stilul bisericii de la Sihastria, cu acoperis moldovenesc. La exterior, biserica este placata cu praf de piatra, forma bisericii este treflata, iar de anul urmator se intra in faza de executie a picturii’.
Biserica ‘Sf. Dumitru’, din municipiul Onesti, isi sarbatoreste hramul tot astazi. Biserica dateaza din 1848 si, de aceea, se mai pastreaza doar cateva portiuni de pictura originala, restul fiind restaurata. Detalii despre acest monument istoric ne-a oferit parintele Ciprian Marius Closca: ‘Municipiul Onesti are iarasi o biserica care impresioneaza prin istoricitatea sa, este vorba de Biserica ‘Sf. Dumitru’, construita in anul 1848, pe temeliile unei mai vechi biserici de zid construita in anul 1777, pe mormantul unei rude a lui Stefan cel Mare, de catre spatarul Radu. Aici gasim o cruce de piatra pe care se afla o inscriptie, forma bisericii este treflata si se pastreaza din pictura originala doar cateva elemente, ea fiind renovata intre anii 1933-1934. Intre anii 1990-1996, s-a refacut pictura, in tehnica fresca, de catre pictorul Constatin Zafiu. Ceea ce este iarasi atractiv la aceasta biserica e vorba de catapeteasma veche, in care se pastreaza icoane praznicale originale, de la anul 1870′.
Cea mai mare biserica de parohie din tara noastra, situata in municipiul Bacau, isi sarbatoreste astazi hramul. Piatra de temelie a Bisericii ‘Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir’, a fost pusa in anul 1990, iar, in 2003, lucrarile de ridicare a bisericii au fost finalizate. Parintele paroh Ioan Plescau ne-a oferit detalii despre construirea bisericii si despre momentul in care au fost aduse aici moaste ale Sfantului Mare Mucenic Dimitrie: ‘Era un cartier foarte mare, insa fara biserica. Ne-am incredintat lui Dumnezeu, intai de toate Sf. Mucenic Dimitrie si, in 7 ani, am construit frumoasa biserica, deja cunoscuta, de la Narcisa. Dupa cum am spus si la sfintirea bisericii, unde a participat si IPS Mitropolit Daniel, in sobor de sapte ierarhi, moastele Sf. Dimitrie au fost o binecuvantare, a fost un lucru care nu se mai repeta in viata mea. In clipa aceea ne-am luat toata rasplata pentru osteneala noastra si am spus atunci ca l-am biruit pe Lie’. Slujba Sf. Liturghii a fost oficiata astazi la Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir’, din Bacau, de catre PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, inconjurat de un sobor de preoti. Parintele paroh Ioan Plescau ne-a vorbit si despre atmosfera deosebita prilejuita in fiecare an de hramul bisericii: ‘Suntem incarcati de emotie si bucurie, avand astazi in mijlocul nostru pe PS Ioachim Bacauanul, si un sobor de preoti, care a impartasit bucuria si emotia credinciosilor nostri. Ziua de 26 octombrie este cea mai importanta din viata comunitatii noastre, zi in care credinciosii nostri sunt mai generosi decat altadata, sunt mai deschisi spre daruire si spre rugaciune, si simtim aceasta ca Dumnezeu, intru rugaciunile Sf. Mucenic Dimitrie, ne binecuvinteaza comunitatea noastra’.