Hramul Mănăstirii Snagov

În ziua sărbătorii Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, astăzi, 21 noiembrie 2011, Mănăstirea Snagov din județul Ilfov și-a serbat hramul. Anul acesta sărbătoarea a fost sporită de prezența Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române în mijlocul obștii mănăstirii. Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preafericirea Sa a arătat importanța cinstirii Maicii Domnului de către credincioși, Fecioara Maria fiind icoana vie a Bisericii.

„Biserica a consacrat multe sărbători Maicii Domnului fiindcă ea este ocrotitoarea fecioarelor, ocrotitoarea maicilor din mănăstiri, ocrotitoarea mamelor, a copiilor, ocrotitoarea săracilor, ajutătoarea celor fără de ajutor și adăpost duhovnicesc pentru cei ce sunt singuri și uitați, sau cum se spune într-una din rugăciunile adresate ei iubire cu smerenie față de cei pe care nu-i mai iubește nimeni. Maica Domnului reprezintă icoana vie a Bisericii care pomenește în rugăciunile ei pe toți oamenii, mai ales pe cei credincioși, și se roagă pentru ca Dumnezeu să ajute pe fiecare după nevoile sale. Intrarea în Biserică a Macii Domnului pe care o prăznuim în Biserică în fiecare an la 21 noiembrie, la 7 zile după începutul Postului Nașterii Domnului, ne arată că este nevoie de pregătire pentru întâlnirea cu Dumnezeu. Maica Domnului reprezintă și pregătirea omenirii pentru a primi pe Dumnezeu Cuvântul care vine să se facă om din iubire pentru oameni și mântuirea lor”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh.

De asemenea, Patriarhul României a arătat de ce Biserica a rânduit acest mare praznic împărătesc în perioada Postului Crăciunului.

„Biserica a fixat această sărbătoare în timpul Postului Nașterii Domnului tocmai pentru a ne aminti că trebuie să ne pregătim și noi duhovnicește, pentru ca Hristos să se nască în peștera sufletului nostru după ce noi ne pregătim cu post, rugăciune și fapte de milostenie. Toate duminicile din această perioadă ne îndeamnă la milostenie ca la bunătatea Preamilostivului Dumnezeu să răspundem și noi cu fapte de milostenie”, a mai precizat Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române.

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a vorbit despre istoricul Mănăstirii Snagov și a prezentat volumul Mănăstirea Snagov. Istorie și Artă. De asemenea, Preafericirea Sa a anunțat că Mănăstirea Snagov va avea un muzeu, închinat celor doi ocrotitori: Binecredinciosul Voievod Neagoe Basarab, ctitorul lăcașului de cult, și Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, care a înființat o tipografie, prin care Mănăstirea Snagov a devenit important centru de cultură.

În continuare, persoanelor care s-au implicat în editarea volumului Mănăstirea Snagov. Istorie și Artă, preacuvioasei maici Atanasia Văietiși de la Mănăstirea Stavropoleos, dl-ui Laurențiu Tătulescu, d-nei. Diana Stan, Director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, le-au fost acordate distincții de vrednicie, iar d-lui Claudiu Moldoveanu, Arhitect restaurator, i-a fost acordată, de asemenea, diplomă de vrednicie pentru implicarea în restaurarea picturii Mănăstirii Snagov.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit pentru biserica Mănăstirii Snagov o ediție nouă a Sfintei Evanghelii, primul volum al Proloagelor, într-o ediție nouă, cea dintâi sub egida Patriarhiei Române, precum și alte cărți pentru biblioteca mănăstirii. La rândul său, părintele stareț Varahiil Bănățeanul a dăruit Patriarhului României o icoană cu chipul brodat al Binecredinciosului Voievod Neagoe Basarab.

Mănăstirea Snagov este un important monument istoric și de artă feudală din Țara Românească, care se găsește pe insula situată în partea nordică a lacului Snagov, din apropierea localității Snagov.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…