Biserica Ortodoxă l-a prăznuit ieri, 13 noiembrie 2011, pe Sfântul Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, iar Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului și-a serbat hramul pentru prima dată. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, după cum ne informează Ziarul Lumina.
În pofida vremii friguroase, mulți credincioși bucureșteni și-au îndreptat pașii spre Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, ridicat pe Dealul Arsenalului, pentru a se închina la racla care adăpostește o părticică din moaștele sfântului ierarh și a participa la Sfânta Liturghie. Sfântul Ioan Gură de Aur este patronul spiritual al lăcașului de rugăciune, închinat și Praznicului Învierea Domnului și Icoanei Maicii Domnului – Prodromița. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de slujitori, între care au fost părintele Costin Spiridon, consilier patriarhal de la Biroul de protocol din cadrul Administrației Patriarhale, părintele Nicolae Crîngașu, consilier la Sectorul Fonduri pentru activități bisericești din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, precum și alți preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa l-a hirotonit pe teologul Adrian-Constantin Oancea întru diacon.
După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură despre Pilda samarineanului milostiv. ‘Pilda aceasta nu privește pe un singur călător, ci ne privește pe noi toți. Ea se referă la modul îmbolnăvirii neamului omenesc prin îndepărtarea oamenilor de Dumnezeu prin neascultare, prin neglijență, prin nepăsare, prin trândăvire, prin decădere spirituală. În același timp, Evanghelia de astăzi este un program. Îndemnul ‘Mergi și fă și tu asemenea!’ arată că nu este vorba doar de o pildă plăcută doar pentru urechi, ci este vorba de un program pentru toată viața. Înseamnă să fim milostivi în orice vreme și față de orice om care are nevoie de ajutorul nostru’, a spus Preafericirea Sa. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai arătat că această istorisire spusă de Mântuitorul Hristos a inspirat Biserica să organizeze întreaga ei lucrare filantropică și caritabilă, căci bunul samarinean este prin excelență Domnul Iisus Hristos, cu adevărat doctor al sufletelor și al trupurilor.
‘Această lucrare filantropică arată că Biserica este Trupul tainic al lui Hristos. Cum gândește Capul Hristos, așa lucrează mâinile trupului său care sunt mâinile ajutătoare, cele care ridică pe cel căzut, încurajează pe cel deznădăjduit și vindecă pe cel bolnav cu ajutorul harului lui Dumnezeu’, a arătat PF Patriarh Daniel. Sfântul Ioan Gură de Aur a fost un neobosit propovăduitor și organizator al milosteniei Bisericii, el fiind inspirat în lucrarea lui de pilda bunului samarinean. A rostit nenumărate predici și omilii, îndemnând la milostenie și la ajutorarea celor lipsiți, bolnavi și oprimați, de aceea Biserica l-a denumit peste ani și ‘ambasadorul celor săraci’. La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit Preasfințitului Varsanufie Prahoveanul un engolpion arhieresc, drept mulțumire pentru că s-a îngrijit personal de făurirea raclei care adăpostește părticica din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur. ‘Iubirea față de Dumnezeu se arată în rugăciune și în frumusețea bisericilor, a veșmintelor, a obiectelor liturgice, iar dragostea față de semeni se arată în ajutorarea celor săraci și nevoiași. Aceste două porunci nu trebuie despărțite niciodată și nici înlocuite una cu cealaltă’, a subliniat Preafericirea Sa. Fiecare credincios a primit iconițe cu chipul Sfântului Ioan, iar biblioteca paraclisului, mai multe cărți de folos duhovnicesc și pastoral.