Seminarul Teologic Liceal ‘Nifon Mitropolitul’ din Capitală își sărbătorește hramul, astăzi, 25 ianuarie, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Grigorie Teologul, patron al învățământului teologic, informează ‘Ziarul Lumina’.
Cu acest prilej, la seminarul din incinta Mănăstirii Radu Vodă au loc mai multe manifestări religioase pentru a marca așa cum se cuvinte evenimentul. Aseară a avut loc slujba Privegherii, la care au participat preoții profesori ai unității de învățământ teologic, iar astăzi a avut loc slujba Sfintei Liturghii, ce a fost săvârșită de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal.
„Sfântul Grigorie rămâne cu adevărat modelul desăvârșit pentru cei care doresc să-și dedice viața cunoașterii învățăturii creștine și slujirii lui Dumnezeu ca preoți. De aceea, punem la inima seminariștilor această icoană frumoasă a Bisericii pe care o elogiem astăzi. Și dorim din toată inima ca Sfântul Grigorie Teologul, cu sensibilitatea și cu iubirea pe care a arătat-o față de păstoriții săi de la Constantinopol, față de creștinii din timpul să său să protejeze inima tinerilor de la acest seminar determinându-i să iubească Evanghelia lui Hristos așa cum a făcut și Sfântul acum 1600 de ani”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, după cum ne informează Radio TRINITAS.
Sfântul Ierarh Grigorie de Nazianz este un model atât pentru teologii din toate timpurile, cât și pentru toți cei care înțeleg legătura esențială dintre mărturisirea credinței adevărate și viața duhovnicească autentică.
„Tinerii seminariști de la Seminarul de aici, de la Radu Vodă, trebuie să aibă în atenție ca o lectură foarte prețioasă, obligatorie și făcută în mod repetat, a cuvântării pe care am pomenit-o deja despre fuga sa în Pont sau supranumit ‘Tratatul despre Preoție’ care alături de ‘Tratatul’ Sfântului Ioan Gură de Aur, cel al Sfântului Efrem Sirul sau ‘Cartea regulei pastorale’ a Sfântului Grigore Dialogul, Episcopul Romei sunt lucrările fundamentale care pot contribui la formarea duhovnicească, intelectuală și la responsabilizarea celor care doresc să fie păstori ai Bisericii, teologi sau învățători ai dreptei credințe”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, după cum informează TRINITAS TV.
La Sfânta Liturghie au participat delegați ai Patriarhiei Române și ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, ai Inspectoratului Școlar General București, oficialități, elevii Seminarului și rude ale acestora. La chinonic a avut loc un scurt concert de cântări religioase susținut de elevii instituției de învățământ bucureștene.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii Seminarului bucureștean, dar și pentru profesorii și studenții trecuți la Domnul de-a lungul timpului.