Manastirea Bistrita, judetul Neamt, este renumita pentru icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana. Icoana Sfintei Ana a fost daruita voievodului Alexandru cel Bun de imparatul Manuil II Paleologul si sotia sa Ana in semn de recunostinta pentru buna primire facuta fiului lor Andronic in Tara Moldovei. De-a lungul timpului, icoana Sfintei Ana a facut mai multe minuni. In anul 1538, Petru Rares, fiind in drum spre cetatea Ciceului, urmarit cu furie de boierii tradatori si otomanii sultanului Suliman Magnificul, poposeste la Manastirea Bistrita in seara zilei de 17 septembrie. Domnitorul cade in genunchi in fata icoanei Sfintei Ana cerand indurare si ocrotire. Apoi, facand fagaduinta lui Hristos Dumnezeu si Prea Curatei Lui Maici, ca de ma voi intoarce iarasi la scaunul meu cu bine si biruitor, atunci din temelii voi innoi Sfanta Manastire a Adormirii Maicii Domnului. In noaptea de 18 septembrie, urmaritorii incercuiesc Manastirea Bistrita, domnitorul se strecoara printre turci, imbracat fiind in haine taranesti, ocrotit si acoperit de Maica Domnului. O alta minune care este insemnata pe medalionul icoanei Sfintei Ana a avut loc in anul 1853. Este vorba de ieromonahul Varnava, egumenul Manastirii Pangarati, care, imbolnavindu-se de o boala grea care parea ca nu mai are leac, a cerut monahilor sai sa-l duca la Manastirea Bistrita spre a se ruga la icoana Sfintei Ana. Rugaciunea i-a fost ascultata si ieromonahul s-a insanatosit la putina vreme. In semn de adanca multumire pentru sanatatea recapatata prin lucrarea divina, ieromonahul Varnava a comandat un iconostas de lemn sculptat si aurit in care a asezat icoana, asa cum se poate vedea pana astazi. Alti binefacatori au imbracat icoana Sfintei Ana in argint si au impodobit-o cu candele.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…