Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, veche de peste 600 de ani, a revenit la Manastirea Secu. Lucrarile de restaurare au durat mai bine de doi ani, din cauza deteriorarii avansate. Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul in brate a fost asezata in biserica mare a manastirii, cu hramul ‘Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul’, la sfarsitul saptamanii trecute. Detalii despre aceasta icoana care a fost adusa din Cipru, de catre domnitorul Moldovei, Vasile Lupu, in anul 1564, ne-a oferit parintele arhimandrit Vichentie, staretul Manastirii Secu: ‘Avem o icoana deosebita care se numeste ‘Maica Domnului – Cipriota’, fiind o icoana destul de veche, care este primita din Cipru, dupa cum i se spune si care, chiar daca a fost pusa intr-o imbracaminte cu ferecatura de argint, restauratorii au spus ca este bine sa o prezentam asa cum este ea, fara sa-i mai punem imbracamintea, datorita faptului ca a iesit foarte frumoasa in urma restaurarii si, mai mult decat atat, tot ei au spus ca se conserva mai bine daca nu este cu acea imbracaminte’. Pe langa aceasta icoana, la Manastirea Secu se mai afla particele din sfintele moaste ale Sfantului Arhidiacon Stefan, ale Sf. Apostol Filip, ale Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, ale Sf. Grigore Decapolitul, ale Sf. Mare Mucenite Marina si ale altor sfinti. Tot aici, credinciosii si pelerinii, care vin in numar mare la acest lacas de cult, se mai pot inchina la o particica din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Mantuitorul, precum si chivoul in care a fost piciorul Sf. Ioan Botezatorul.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…