Spre deosebire de anul civil, care incepe la 1 ianuarie, prima zi din anul bisericesc este 1 septembrie, pentru ca, dupa traditia mostenita din Legea Veche, aceasta a fost prima zi a creatiei si ziua in care Mantuitorul nostru Iisus Hristos si-a inceput activitatea Sa pe pamant. Parintele Marian Valciu, profesor de teologie liturgica la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Targoviste, ne-a oferit detalii: ‘Este vorba de o traditie mostenita din Legea Veche, potrivit careia, in aceasta zi a avut loc creatia lumii si, tot in aceasta zi, si-ar fi inceput Mantuitorul Hristos activitatea Sa publica, atunci cand a citit in Sinagoga cuvintele proorocului Isaia care profeteau despre Sine: ‘Duhul Domnului este peste Mine ca M-a uns Sa binevestec saracilor’. In centrul anului bisericesc se afla sarbatoarea Invierii Domnului, in functie de care anul bisericesc se imparte in trei perioade, numite dupa cartea principala de slujba: Perioada Triodului, Perioada Penticostarului si Perioada Octoihului. Din nou cu detalii, parintele profesor Marian Valciu: ‘In cursul fiercarui an bisericesc ni se reinnoieste intreaga viata si activitate a Mantuitorului Iisus Hristos, care se face simtita in viata Bisericii prin actele de cult, prin sarbatorile Bisericii si prin aceste trei mari perioade ale anului bisericesc, nimic altceva decat activitatea profetica, didactica si invatatoreasca a Mantuitorului Hristos care corespunde perioadei Octoihului apoi, oficiul arhieresc al Mantuitorului care corespunde perioadei Triodului si, in final, perioada Penticostarului careia ii corespunde cele mai importante sarbatori din an, Invierea si Inaltarea la cer a Mantuitorului Hristos, cand Il sarbatorim, aducem in actualitate si in viata Bisericii pe Hristos cel transfigurat si inviat din morti’. Parintele profesor Marian Valciu ne-a vorbit si despre importanta intocmirii anului bisericesc: ‘Prin intocmirea anului bisericesc, prin randuielile de cult, se aminteste, in chip tainic, dar real, in fiecare zi si in fiecare an al vietii noastre, Persoana si amintirea Mantuitorului Hristos. De aceea, putem spune ca fiecare an nou din viata noastra, din viata Bisericii, este o istorie, o iconomie a mantuirii, un rezumat, reinnoita prin randuiala liturgica, iar fiecare zi liturgica este o sarbatoare deschisa spre eshatologie, un timp sfintit’. In fiecare an, la 1 septembrie, in bisericile ortodoxe se oficiaza slujba de sfintire a apei sau slujba sfestaniei.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…