In Iasi, o singura biserica se afla sub ocrotirea Sf. Haralambie

Biserica, aflata pe strada Octav Botez nr. 4, a fost ctitorita intre anii 1799-1804. In traditie circula doua legende ale Bisericii ‘Sf. Haralambie’ din Iasi. Se spune ca principalul motiv ar fi cel al unei epidemii de ciuma care a cuprins orasul Iasi in anul 1799. Parintele paroh Radu Branza a declarat pentru cotidianul crestin ‘Lumina’ ca ‘Biserica Sf. Haralambie a fost construita cu peste 200 de ani in urma. Legenda spune ca ar fi ctitoria lui Gheorghe Leondari din Ianina. Se spune ca acest Gheorghe ar fi avut un frate cu numele Haralambie. Ambii erau militari. La un moment dat, Haralambie a devenit haiduc si Gheorghe a fost delegat sa-l captureze. Si, intr-o astfel de lupta, Gheorghe si-a omorat fratele. Se spune ca pentru ca Dumnezeu sa-i ierte pacatul, a zidit aceasta biserica in memoria fratelui sau, biserica ce a primit hramul Sfantului Haralambie. Tot el a platit si clopotele bisericii, lasand cu limba de moarte ca toti cei care aud clopotele sa se roage pentru iertarea pacatelor sale si ale fratelui pe care l-a ucis’.

Astazi, Biserica ‘Sf. Haralambie’ desfasoara o bogata activitate social-filantropica si ecumenica. Tot de la parintele Radu Branza am aflat ca de trei ani desfasoara un proiect prin care se ofera hrana batranilor defavorizati ai parohiei. Si mai interesant este faptul ca tinerii de la raza parohiei sunt cei care duc mancarea batranilor. De altfel, tinerii de la aceasta biserica sunt foarte activi. ‘In 2004 au participat la Praga la o intrunire ecumenica, unde au fost prezente delegatii de tineri din mai multe tari europenea, a mentionat parintele paroh. Un alt parteneriat se desfasoara cu Bisericile evanghelice din Germania, tinerii facand vizite reciproce in cadrul acestui program. ‘Anul acesta avem programata o alta intrunire ecumenica pe teme sociale cu cei din Germania si evenimentul se desfasoara in colaborare cu Protopopiatul Iasi I si parintele Constantin Andrei, care se ocupa indeaproape de proiecta, a mentionat parintele Branza.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…