Cu acest prilej, preotii si credinciosii au mers impreuna in procesiune rugandu-se si inaltand cantari religioase. La finalul pelerinajului din municipiul Iasi, care s-a incheiat in fata resedintei mitropolitane, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a rostit un cuvant de invatatura in care a subliniat semnificatiile deosebite si importanta organizarii acestor pelerinaje: ‘Folosul duhovnicesc al pelerinajului poate fi cuprins in cuvinte simple: o procesiune de marturisire a credintei, o intarire in fratietate a parohiilor, un semn al libertatii si dorintei de a cauta sfintenia, un prilej de a medita asupra vietii noastre ca trecere prin lumea aceasta spre cetatea din Imparatia Cerurilor, o prevestire a Sf. Pasti, o binecuvantare pentru orasul nostru si pentru toate orasele in care se savarseste acest pelerinaj si o bucurie de sarbatoare crestina. Hristos Cel ce a inviat din morti pe prietenul Sau Lazar va invia pe toti oamenii la venirea Sa intru slava, iar celor ce au crezut in El si l-au iubit pe El, prin rugaciune si fapte bune, le va darui bucuria Sa cea vesnica. Iata, de ce, pelerinajul de Florii este si un pelerinaj al prieteniei cu Hristos si cu toti cei care il iubesc pe El si un semn al bucuriei intru credinta. Pelerinajul de Florii care ne pregateste pentru a inainta spre Sf. Pasti ne cheama sa meditam la trecerea noastra prin viata si prin lume. Cand purtam in maini lumanari si flori sa ne gandim cata lumina am adunat in sufletele noastre si cata lumina raspandim in jurul nostru sau lasam in urma noastra cand trecem dintr-o cetate intr-alta, din cetatea aceasta pamanteasca in cetatea cereasca. Pelerinajul de Florii este un semn de credinta si de speranta. El ne cheama la un pelerinaj interior al sufletului, paralel cu cel pe care il facem atunci cand mergem pe jos, pasind pe pamant. El ne cheama la o inaintare duhovniceasca spre Inviere si spre lumina Sf. Pasti. Pelerinajul de Florii, ca o procesiune a comuniunii si a comunitatii ecleziale sau bisericesti, dar si ca o calatorie ca trecere a noastra prin lumea aceasta, este si simbol al vietii trecatoare, sedere provizorie in lumea aceasta, spre mutare in cetatea netrecatoare din ceruri’.
IPS Mitropolit Daniel a vorbit apoi despre semnificatiile rugaciunilor si cantarilor din timpul pelerinajului de Florii: ‘Prin rugaciunile si cantarile din timpul pelerinajului de Florii se cheama ajutorul si binecuvantarea lui Dumnezeu pentru sanatatea si mantuirea tuturor, dar mai ales se invoca harul si binecuvantarea lui Dumnezeu peste orasele si localitatile in care acest pelerinaj se savarseste. Astfel, pelerinajul de Florii este o rugaciune comuna pentru binele tuturor, dar mai ales este o rugaciune pentru cei ce sunt pelerini, pentru cei care participa la acest pelerinaj, pentru cei care il organizeaza si pentru cei care il primesc cu bucurie, cu credinta si cu dragoste fata de Dumnezeu si fata de Biserica’
De asemenea, IPS Mitropolit Daniel a adresat un mesaj de felicitare postului de radio Trinitas, care, pe 17 aprilie 2007, va aniversa 9 ani de emisie: ‘Cu sentimente de aleasa pretuire si de recunostinta pentru efortul misionar, jertfelnic si constant pe care il depun, mentionam aici pe ostenitorii postului de radio Trinitas care acum implineste 9 ani de emisie. Rugam pe Hristos Domnul sa-i binecuvinteze pe toti cei care ostenesc cu prezenta, lumina si iubirea lor in activitatea acestui post de radio si pe toti cei care sustin activitatile lui, fie din Eparhia noastra, fie din alte Eparhii. De asemenea, rugam pe Hristos Domnul sa binecuvinteze pe toti cei care ne ajuta sa aducem bucurie in sufletele ascultatorilor, in familii, in case’.
La final, IPS Parinte Mitropolit Daniel a indemnat la solidaritate cu cei aflati in suferinta ca urmare a inundatiilor din aceasta primavara: ‘Pelerinajul de Florii din anul acesta 2007 ne cheama sa ne rugam lui Dumnezeu si pentru cei ce sunt acum afectati de necazuri, de greutati, de instrainare, de intristare. Sa ajutam dupa putinta pe toti cei care au nevoie de sprijinul nostru’.