Prea Sfintitul Vincentiu Ploiesteanul – Episcopul Vicar Patriarhal a afirmat ca cei care sustin scoaterea icoanelor din salile de clasa reprezinta o minoritate insignifianta si ca este de datoria majoritatii ortodoxe sa isi exprime punctul de vedere.
‘Noi, romanii, am cunoscut tancurile sovietice. Uniunea Europeana nu va veni cu tancurile asupra noastra, ne vrea asa cum suntem noi, vrea sa ne marturisim noi ca romani, ca si crestini ortodocsi. Slava lui Dumnezeu, cei care sunt impotriva sfintelor icoane sunt foarte putini, sunt o minoritate insignifianta. E datoria noastra, a celor multi, sa ne spunem punctul de vedere, sa aratam de ce tinem la prezenta acestor icoane in salile de curs.’, a declarat astazi Prea Sfintitul Vincentiu Ploiesteanul la Palatul Patriarhiei cu ocazia vernisarii Expozitiei ‘Icoana din sufletul copilului’.’
Prea Sfintitul Episcop Vicar Patriarhal Vincentiu Ploiesteanul a mai afirmat ca nu este nevoie de o campanie speciala pentru mentinerea icoanelor in clasa, deoarece parintii si copiii isi vor sustine punctul de vedere.
‘Parlamentul si Ministerul Educatiei si Cercetarii ar gresi daca ar impune printr-o reglementare restrangerea prezentei simbolurilor religioase in scolile publice, problema care trebuie sa ramana la decizia comunitatii, asa cum se practica in majoritatea tarilor europene.’, a precizat Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.
‘Nu sunt de acord cu scoaterea icoanelor din scoli pentru ca nu mi se pare un lucru normal. Ideea de icoana in scoala nu a pornit ca o obligatie, ci pentru ca elevii au dorit acest lucru. O icoana ne face sa fim mai buni, noi am facut chiar un colt religios in clasa.’, a spus Elena Barleanu din cadrul grupului de pictura Anteu, din Mioveni (Arges), prezenta la vernisajul Expozitiei ‘Icoana din sufletul copilului’.
‘Daca ar vrea cineva sa ia icoanele din clasa, ne-ar lua bucuria din suflet, nu l-am mai avea atat de aproape pe Dumnezeu.’, a declarat Carolina Livia Campeanu – eleva in clasa a II-a la Scoala nr. 24 din Bucuresti.
Pe data de 12 august a.c., profesorul Emil Moise a inaintat Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) o petitie prin care solicita retragerea simbolurilor religioase de pe peretii publici ai cancelariilor, holurilor si salilor de clasa din Liceul de arta ‘Margareta Sterian’ din Buzau, precum si a simbolurilor religioase din toate institutiile de invatamant public din Romania.
Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a decis in data de 21 noiembrie 2006 sa recomande Ministerului Educatiei si Cercetarii elaborarea unei norme interne in acest sens.