Acatistul este un imn de lauda la adresa Sfintei Fecioare Maria, si a fost alcatuit in prima jumatate a secolului al VII-lea de catre patriarhul Serghie al Constantinopolului. Despre slujba care se va oficia in aceasta seara ne-a vorbit protos. Teofil Anastasoaie, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Nifon Mitropolitul’ din Bucuresti si slujitor la Catedrala patriarhala din Capitala: ‘In vinerea din saptamana a V-a savarsim Denia Acatistului Nascatoarei de Dumnezeu. Este o slujba care a fost randuita de Dumnezeiestii Parinti in amintirea unui eveniment petrecut in anul 626, in cetatea Constantinopolului, atunci cand imparatul Heraclie fusese plecat in Orient pentru apararea cetatii si in acest timp cetatea a fost atacata de persi si de avari, iar patriarhul Serghie al Constantinopolului, luand icoana Nascatoarei de Dumnezeu, a inconjurat impreuna cu poporul cetatea, pe zidurile ei, si Nascatoarea de Dumnezeu a intervenit ajutand dreptcredinciosii sa biruiasca pe pagani. In noaptea aceea, ca semn de recunostinta, poporul a savarsit in biserica aceasta slujba a Imnului Acatist, care este de fapt Acatistul Bunei Vestiri, atat de cunoscut de catre credinciosii care o iubesc pe Maica Domnului, iar in aceasta vineri se face acest acatist ca o multumire adusa Maicii Domnului, fiind o lauda si o cinste pe care noi, credinciosii, o aducem Nascatoarei de Dumnezeu’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…