Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a slujit ieri Sfanta Liturghie la Manastirea Sfintii Atanasie si Chiril – Podgorii din Copou. Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel a explicat pilda celor 10 leprosi si a aratat iubirea lui Dumnezeu care raspunde la nevointele noastre: ‘Cei 10 leprosi erau zece oameni exclusi din comunitate care traiau o viata marginalizata, fara sa poata sa inte in contact cu comunitatea din care facusera parte inainte si asteptau sfarsitul vietii lor pentru ca lepra era o boala foarte greu vindecabila, aproape incurabila. Acesti 10 leprosi l-au intalnit pe Mantuitorul si au ceruta ca sa-i fie mila Lui de ei. Mantuitorul Iisus Hristos i-a trimis sa se arate preotilor urmand legea Vechiului Testament, prescriptile ei, in cazul leprosilor preotii erau atuncea si medici si constatau atat realitatea leprei cat si vindecarea daca se intampla foarte rar ca cineva sa se vindece de aceasta boala foarte grea. Aceasta boala care descompune pe om inca fiind in viata. Si, desigur cand mergeau ei pe drum sa se arate preotilor nu s-au asteptat ca sa se intample ceva, dar totusi deodata spre surprinderea lor au simtit ca s-au vindecat. Din cei 10 insa, numai unul s-a intors sa multumeasca lui Iisus si sa slaveasca pe Dumnezeu asa cum ne spune Evanghelia. Acest lepros vindecat, unul din cei 10 devine un mare dascal al bisericii crestine. In primul rand Evanghelia ne spune ca el s-a intors slavind cu glas mare pe Dumnezeu. Deci bucuria lui era unita cu recunostinta, era unita cu dorinta de a multumi lui Dumnezeu in asa fel incat sa se auda, sa se cunoasca, daca Dumnezeu cu puterea Lui l-a vindecat pe neasteptate, El in mod neasteptat exprima bucuria schimbarii vietii sale. Din om care mergea spre moarte, acum el este un om perfect sanatos, un om cu adevarat viu si bucuria aceasta se exprima prin multumire, prin preamarirea lui Dumnezeu Cuvantul cu glas mare. Aici vedem ca noi atunci cand primim binefaceri de la Dumnezeu, trebuie sa vorbim despre acestea. Preamarirea lui Dumnezeu, ca recunostinta pentru o lucrare , o binefacere, in viata noastra este o marturisire a Lui. O marturisire a credintei in puterea lui Dumnezeu, in iubirea lui Dumnezeu si o marturisire a credintei prin aceasta schimbare neasteptata pe care Dumnezeu singur o poate face.
Tot in cadrul Sfintei Liturghii de ieri, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel a hirotonit doi tineri in treapta si preot si diacon dupa cum urmeaza: preot pe diaconul Dumitru Ciobanu, pe seama Parohiei Stanesti, judetul Botosani, si diacon pe tanarul Iulian Andrei, redactor la Radio Trinitas – Iasi.
Manastirea, care isi sarbatoreste astazi hramul, a fost ctitorita de Vasile Lupu si familia sa in anul 1638. In anul 1702 sfantul locas a fost reinnoit si infrumusetat de Constantin Duca Voda, iar in anul 1809 a fost refacuta de Serafim, egumenul Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’. Pictura interioara dateaza din anul 1850. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a desfiintat aceasta manastire, ea activand ca biserica de mir. Astazi functioneaza din nou ca manastire de calugarite din anul 2001 si este inclusa in perimetrul Gradinii Botanice din Copou. Mai multe amanunte despre istoricul acestei manastiri, ne-a oferit Cuvioasa Maica Stareta Maria Magdalena: ‘Manastirea Copou a fost infiintata in anul 1638 de catre voievodul Vasile Lupu. A fost metoc al Manstirii Parakalo din Sfantul Munte Athos. In timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost desfiintata ca manastire, functionand 125 de ani ca biserica de parohie. In urma cu 3 ani, in anul 2001, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a reactivat aceasta biserica ca manastire de calugarite. Hramul manastirii este Sfintii Atanasie si Chiril, desi hramul initial daruit de voievodul ctitor a fost Aducerea moastelor Sfantului Atanasie, adaugandu-se ulterior si Sfantul Chiril. Acum se face praznuirea la 18 ianuarie.’
Despre programul liturgic si despre alte activitati desfasurate de aceasta manastire ne-a vorbit tot Maica Maria Magdalena: ‘Odata cu reactivarea ca manastire de calugarite, i-a fost daruita si un al doilea hram: Duminica mironositelor. La dorinta Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in cadrul manastirii functioneaza ateliere de croitorie, broderie si pictura. In ceea ce priveste programul liturgic, aseara s-a oficiat slujba Provegherii incepand cu orele 17.00, iar astazi, incepand cu ora 09.00 s-a savarsit Sfanta Liturghie de catre un sobor de preoti si diaconi in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.’
Intr-un cadru natural minunat, desi aproape de tumultul orasului, acest asezamant sfant este o oaza de liniste si inaltare spirituala.