In cuvantul de invatatura adresat celor prezenti la slujba, IPS Mitropolit Daniel a evidentiat mai intai semnificatiile sarbatorii de astazi, cand in Biserica Ortodoxa se praznuieste Soborul Maicii Domnului: ‘Aceasta sarbatoare a Soborului Maicii Domnului este randuita de Biserica tocmai pentru ca prin Maica Domnului a venit in lume Mantuitorul lumii si, in general, dupa un eveniment mare care semnifica un moment in lucrarea de mantuire a neamului omenesc, se serbeaza in ziua urmatoare persoanele prin care Dumnezeu a lucrat in istorie si, de aceea, Soborul Maicii Domnului este sarbatoarea prin care crestinii se aduna in sobor ca s-o cinsteasca pe Maica Domnului. In acelasi timp, insa, acest sobor al credinciosilor condusi de cler in Biserica, pentru a cinsti pe Maica Domnului, este si un sobor in legatura cu un alt sobor, soborul ingerilor si al sfintilor din ceruri, sobor in care Maica Domnului se afla in fruntea tuturor sfintilor, alaturi de Fiul Sau, Mantuitorul lumii, Mantuitorul Iisus Hristos. Deci, aceasta sarbatoare ne arata ca este de mare trebuinta pentru intelegerea dreapta a lucrarii lui Dumnezeu in viata lumii, sa cinstim pe Maica Domnului, fiindca ea reprezinta umanitatea cea mai curata, care a primit pe Dumnezeu Cuvantul in ea, pentru a Se Intrupa prin lucrarea Duhului Sfant si a Se face Om pentru mantuirea oamenilor. Maica Domnului este icoana Bisericii, care poarta in ea pe Hristos si apoi Il arata lumii. Biserica are ca viata a vietii ei, viata Mantuitorului Iisus Hristos si Maica Domnului are ca tinta, scop si lumina a vietii sale pe Mantuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Care Se naste vesnic din Tatal fara mama si Care S-a nascut in timp din mama, fara tata, pentru a ne arata ca Dumnezeu lucreaza mantuirea noastra in asa fel incat ne conduce la iubirea parinteasca cea vesnica a lui Dumnezeu Tatal, folosindu-se de libertatea omului de a coopera, de a conlucra cu El. Maica Domnului reprezinta umanitatea care asculta de Dumnezeu, asculta cuvantul lui Dumnezeu atat de mult incat l-a interiorizat si apoi l-a aratat lumii. Deci, Maica Domnului este pentru noi taina mare a raspunsului omenirii la initiativa lui Dumnezeu de mantuire a lumii’.
Referindu-se la necesitatea cinstirii Sf. Fecioare Maria, IPS Mitropolit Daniel s-a referit la modelul de credinta pe care Maica lui Dumnezeu trebuie sa-l reprezinte pentru fiecare dintre noi: ‘Maica Domnului este nu numai icoana Bisericii, ci ea este si modelul vietii fiecarui crestin. Daca ascultam cuvantul lui Dumnezeu si-l implinim, daca traim in smerenie si in iubire fata de Dumnezeu si fata de semeni, daca suntem daruitori de sine si jertfelnici, si daca in acelasi timp avem milostivire fata de semenii nostri, atunci avem suflet de mama, ne asemanam cu Maica Domnului care intru multa smerenie a primit pe Dumnezeu Cuvantul sa se salasluiasca in ea, sa se intrupeze din ea. Deci, nu in mod intamplator noi, in toate rugaciunile noastre, ne referim la Maica Domnului, pentru ca ea este rugatoare, mijlocitoare pentru noi pe langa Fiul Sau, asa cum a fost la nunta din Cana Galileei incat a modificat planul lui Dumnezeu. Deci, rugaciunile ei sunt cele mai puternice, incat Maica Domnului este rugatoare nebiruita, niciodata refuzata, niciodata respinsa, niciodata trecuta cu vederea de catre Fiul ei si ea este icoana Bisericii in rugaciune, pentru ca ea se roaga impreuna cu Biserica pentru mantuirea oamenilor. Aceasta zi de praznuire numita Soborul Maicii Domnului este ziua in care noi ne aducem aminte de lucrarea lui Dumnezeu prin Maica Domnului si ne aducem aminte de persoana Maicii Domnului ca purtatoare a lui Hristos in lume si ca rugatoare pe langa Hristos pentru mantuirea lumii’.
De asemenea, IPS Mitropolit Daniel a subliniat doua aspecte deosebite din pericopa evanghelica citita astazi: ‘In Evanghelia de astazi vedem doua lucruri deosebite: in primul rand vedem ca Mantuitorul, dupa ce S-a nascut, la foarte scurt timp, se afla in primejdie. Pruncul acesta nevinovat Care S-a nascut dintr-o fecioara si care este foarte sarac, este invidiat si se afla in primejdie de moarte, pentru ca atunci cand Irod si-a dat seama ca se naste un alt imparat a intrat in panica, se temea sa nu-si piarda imparatia, sa nu-si piarda tronul si s-a prefacut cu viclenie ca doreste si el sa se inchine noului imparat, dar avea gand ca sa-l ucida pe Pruncul nou-nascut. De aceea, Dumnezeu i-a instiintat pe magii de la Rasarit sa nu mai revina sa se intalneasca cu Irod, ci sa urmeze un alt drum. Vazandu-se inselat, spune Evanghelia de astazi, s-a tulburat foarte mult si a poruncit ca sa fie omorati toti copiii pana la varsta de doi ani si, astfel, au fost ucisi 14.000 de copii din Betleem si imprejurimi, incat aceasta cifra, de doua ori cate 7, insemneaza toti copiii cati erau acolo, si Evanghelia ne arata cruzimea pe care o manifesta acest imparat dornic de putere si care se temea sa nu piarda scaunul, sa nu-si piarda tronul. Cu alte cuvinte, vedem cum Mantuitorul intra intr-o lume marcata de pacat, pastorii de bucura ca El Se naste, magii, craii, inteleptii de la Rasarit, de la indepartari, vin sa-L cinsteasca ca pe un imparat, aducandu-i daruri, aur, tamaie si smirna, iar un alt crai, un domnitor, un rege, din tara in care S-a nascut Mantuitorul Iisus Hristos, cauta sa-L piarda. Strainii vin sa-L cinsteasca, iar din neamul sau, Irod Idumeu este cel care cauta sa-L piarda. Vedem aici cat de ambigua, cat de contradictorie este lumea in care Mantuitorul Iisus Hristos vine, cat de mare este intunericul pacatului in sufletul oamenilor si, in acelasi timp, vedem ca in tara Lui proprie nu poate sa traiasca, ci trebuie sa mearga in exil, in tara straina. Deci, Evanghelia ne arata, pe de o parte, nevinovatia Mantuitorului Iisus Hristos si intunericul pacatului, care a intrat in lume, si in Irod se arata una din formele pacatului, si anume aceea a cruzimii si a rautatii. Evanghelia ne mai arata si faptul ca Maica Domnului si tatal sau adoptiv, Iosif, de teama ca Pruncul sa nu fie ucis, nu se mai intorc in Iudeea, ci merg in Galileea, care era cunoscuta prin multimea de natiuni diferite, de etnii diferite, de grupuri etnice diferite, si a copilarit la Nazaret. Aceasta lucrare a lui Dumnezeu de mutare a Mantuitorului Iisus Hristos in Nazaretul Galileei are si ea un inteles duhovnicesc, si anume ca Mantuitorul va fi nu numai mantuitor pentru poporul Israel, ci pentru toate neamurile pamantului’.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Parinte Mitropolit Daniel a adresast un mesaj de binecuvantare credinciosilor prezenti Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’, din Iasi: ‘Rugam pe Hristos Domnul, Cel nascut in pestera din Betleem, sa ne daruiasca bucuria pe care au avut-o pastorii, ingerii si magii de la Rasarit atunci cand S-a nascut El, iar aceasta bucurie, precum si lumina si pacea sfanta care le-a adus si le aduce Hristos Domnul pururea in Biserica si in sufletele noastre, sa fie in casele dumneavoastra si sa va binecuvinteze in aceste zile de sfanta si luminoasa praznuire. Rugam pe Hristos Domnul sa binecuvinteze pe toate mamele, pe toti copiii, toate familiile si pe toti parintii care nasc si apoi crestineaza, boteaza si cresc in credinta copii. Maica Domnului este ocrotitoarea familiei, este ocrotitoarea fecioarelor, dar in mod special este ocrotitoarea mamelor crestine. Este mare nevoie ca astazi, noi sa invatam din iubirea pe care Dumnezeu ne-o arata prin Pruncul Iisus, prin Maica Domnului sa cinstim valorile eterne ale familiei crestine, pentru ca familia este Biserica de acasa, si numai pentru ca Mantuitorul Iisus Hristos S-a facut Prunc si ne-a arata pe Dumnezeu Copilul, putem vorbi cu adevarat de binecuvantarea copilului, a pruncului. Daca Dumnezeu a socotit ca trebuie sa mantuiasca lumea nascandu-Se ca un copil, nu venind in lume ca un extraterestru la 30 de ani, insemneaza ca avem de-a face cu o mare taina, si anume aceea a adevaratei umanitati, ca nimeni nu poate fi om, daca n-a fost copil, si nimeni nu poate sa simta iubirea parinteasca a lui Dumnezeu, daca n-a simtit iubirea parinteasca in familie’.
De asemenea, IPS Daniel a evidentiat implicarea parohiei ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ in ajutorarea batranilor de la Caminul cu acelasi nume, aflat in apropierea bisericii. Totodata, IPS Mitropolit Daniel i-a felicitat pe toti credinciosii care sprijina activitatea acestui camin de batrani: ‘Acesti batrani se bucura de prezenta bisericii langa ei, de activitatea parintilor de aici, parintele Stefan Ropota si parintele Ioan Serban, incat este o mare binecuvantare pentru un camin sa aiba o biserica aproape si o biserica deschisa pentru ei, care le asculta nevoile, necazurile si, in acelasi timp, ii binecuvinteaza, pentru ca este foarte important pentru un om care a muncit o viata intreaga sa fie pretuit, recunoscut si sa fie ajutat sa traiasca restul vietii crestineste, cu gandul la iubirea lui Dumnezeu Tatal, iubirea lui Dumnezeu Fiul si sa simta mangaierea Duhului Sfant, ca singuratatea acestor batrani sa fie umpluta de prezenta iubitoare a Prea Sfintei Treimi, si asa transforma ei singuratatea in comuniune si rugaciune, si batranetea in tinetere spirituala, atunci cand sunt in Biserica iubiti. Exista o nevoie mare ca noi sa consideram ca noi sa consideram ca fiecare om ramane tanar in credinta. Sf. Ap. Pavel ne spune ca desi omul din afara, fizic, trece in fiecare zi, omul dinlauntru se innoieste, intinereste. Felicitam pe fiecare care ajuta acest camin de batrani de langa Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’, in special pe Alteta Sa, Printul Strudza, care a binevoit sa ajute la refacerea cladirilor acestora din cladiri vechi ale Caminului ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’, sa avem astazi cladiri noi. Dar, persoana care s-a ocupat in mod deosebit de aceste innoiri, de rezidire a unor cladiri aici, a fost domnul Viorel Roman, care este aici prezent si pe care l-am rugat sa aiba grija in continuare de batrani, si care a pregatit impreuna cu parintii de aici daruri pentru acesti frati ai nostri si surori ale noastre, care au nevoie de prezenta noastra frateasca, parinteasca, ca sa poata intelege ca in Biserica suntem o familie mai mare, chiar daca familia de acasa se imputineaza si uneori nu mai este in lumea aceasta, familia iubirii Prea Sfintei Treimi, care este Biserica, va ramane totdeauna alaturi de cei care se apropie de Biserica’.
Dupa oficierea Sfintei Liturghii, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, insotit de un grup de preoti si de credinciosi s-au deplasat la Caminul de batrani ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’, unde a impartit daruri celor aflati in aceasta institutie.