Acest sfant lacas isi serbeaza maine hramul, de sarbatoarea ‘Sfantului Alexandru’. Parintele Vasile Azamfirei, paroh al bisericii ne-a vorbeste despre programul liturgic prilejuit de hramul sfantului lacas: ‘In preziua hramului facem Vecernie cu Litie, asa cum se obisnuieste la hramuri. Anul acesta, spre bucuria noastra, a tuturora, am invitat si vine IPS Mitropolit Daniel. A doua zi savarsim Sf. Liturghie, cu Utrenia dimineata si, probabil, Acatistul, iar la sfarsitul slujbei vom face agapa pentru toti cei care vin la slujba noastra, la Biserica noastra, continuand rugaciunea cu bucuria de a ne afla cu totii la hramul ‘Sf. Alexandru’. Biserica ‘Sf Vineri si Sfantul Alexandru’ este situata in cartierul ‘Alexandru cel Bun’, din Municipiul Iasi. In prezent, aceasta biserica se afla in constructie inca din anul 1994, slujbele savarsindu-se la demisol, din anul 2000. Parintele paroh Vasile Azamfirei ne-a oferit detalii: ‘Este una din cele patru prime biserici care au inceput sa se construiasca dupa Revolutie. Biserica se afla la inaltimea de 13 metri, de la cota zero, insemnand ca demisolul e deja construit. Biserica are 600 de metri patrati, demisolul avand aceeasi suprafata. La nivelul la care suntem, anul acesta am turnat cafasul, adica turnat beton si constructie din caramida si structura aferenta. Lucram la fatada si in interior, bineinteles; balcoanele care se afla la inaltimea de aproximativ sapte metri, sunt proiectate pe stalpi de rezistenta care fac legatura cu stalpii din pereti’. Sfantul Alexandru a fost Patriarh al Constantinopolului intre anii 314 si 337, urmand, in inalta demnitate arhiereasca, patriarhului Mitrofan. A dus o lupta apriga cu partizanii ereziei lui Arie, participand la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, din anul 325. Parintele Vasile Azamfirei, paroh al bisericii cu hramurile ‘Sf. Vineri si Sf. Alexandru’, din Iasi, ne-a oferit detalii: ‘Sf. Alexandru, traitor in secolul al IV-lea, a fost initial diacon al Patriarhului de Constantinopol si a fost delegat, pentru ca patriarhul era in varsta, la Sinodul I Ecumenic, fiind un mare aparator al dreptei credinte. Viata lui deosebita, crestineasca, faptele bune pe care le-a facut, le-a adus ca jertfa diaconul Alexandru si Dumnezeu l-a binecuvantat ca sa ajunga Patriarh al Constantinopolului si, in aceeasi postura, a fost aparator al dreptei credinte. Daca ne amintim, secolul al IV-lea a fost numit ‘secolul de aur’, in care, desi au inflorit oarecum ereziile, a fost benefic pentru ca s-a cernut invatatura crestin autentica de celelalte idei ale unora dintre ereticii secolului al IV-lea si urmatorii, precum Arie, Nestorie si toti ceilalti pe care noi ii stim din istorie’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…