La Centrul de conferinte ‘Providenta’, din Iasi, este in plina desfasurare Conferinta Pastorala Preoteasca din Arhiepiscopia Iasilor, prezidata de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. La acest eveniment participa toti preotii din Arhiepiescopia Iasilor, precum si o serie de invitati care dezbat tema ‘Fenomenul migratiei din parohii: sanse, probleme si perspective pastorale’. La eveniment este prezent si IPS Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala. In cuvantarea tinuta astazi, IPS Iosif a multumit IPS Daniel pentru invitatie si a facut cateva precizari referitoare la ajutorul pe care il da Biserica romanilor de peste hotare: ‘As vrea sa multumesc intai IPS Parinte Mitropolit Daniel pentru invitatia pe care mi-a facut-o de a va vorbi astazi despre problemele cu care dumneavoastra va confruntati in parohii, unde emigratia si migratia celor pe care-i pastoriti inspre Europa este destul de dificila si cu aceleasi probleme ne confruntam si noi, primindu-i acolo pe fratii nostri romani ortodocsi, care aleg sa lucreze in tarile Europei Occidentale si de Sud sau Meridionale. In primul rand, preotii vecini identifica grupuri. Merg in cursul saptamanii sau la sfarsit de saptamana, sambata si duminica, pentru diferite servicii, Sf. Taine, Botez sau Spovedanie sau Cununii, inmormantari si, incet-incet, grupul se mareste’. La Conferinta Pastorala a preotilor din Arhiepiscopia Iasilor este prezent si Laurentiu Mihalcea, consilier in cadrul Oficiului pentru migratia fortei de munca. Acesta l-a felicitat pe IPS Mitropolit Daniel pentru initiativa de a organiza o conferinta preoteasca pe tema migratiei si a precizat ca intre Ministerul Muncii si Biserica exista deja o colaborare in ceea ce priveste ajutorarea romanilor plecati in straintate: ‘La departamentul pentru munca in strainatate, unde lucrez, am avut experienta placuta cu atasatul nostru pe probleme de munca in Germania, unde a putut sa ia legatura si sa informeze eficient migrantii aflati acolo, luand legatura, in primul rand, cu Bisericile aflate pe teritoriul Germaniei. Incercam sa facem acest lucru si in Romania cu ajutorul preacinstitelor fete bisericesti. Felicit pentru idee pe IPS Daniel, precum si pe organizori, pentru ca lucrurile merg perfect, pana in prezent. O conferinta de genul acesta se impunea, datorita fenomenului migrationist care, in ultimul timp, a luat o amploare deosebita si care noi speram, din tot sufletul, pe masura anilor si o data cu integrarea in Uniunea Europeana, sa reusim sa-l diminuam’. Pentru aceasta participare, Laurentiu Mihalcea a primit, astazi, din partea IPS Daniel, diploma ‘Sfantul Voievod Stefan cel Mare’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…