IPS Mitropolit Daniel a deschis simpozionul: ‘Probleme actuale privind conservarea si reabilitarea cladirilor cu valoare istorica’

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a participat astazi la deschiderea simpozionului national cu participare internationala, intitulat: ‘Probleme actuale privind conservarea si reabilitarea cladirilor cu valoare istorica’. In cadrul simpozionului, care se desfasoara la Centrul de Conferinte ‘Providenta’ al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, vor fi analizate materiale, solutii si sisteme pentru reabilitarea elementelor si structurilor de cladiri cu valoare istorica. In cuvantul adresat cu prilejul deschiderii simpozionului, IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat mai intai importanta organizarii unor astfel de evenimente: ‘Pastrarea, conservarea, consolidarea si punerea in valoare a monumentelor istorice este deodata o datorie morala a noastra si o sansa de a invata mereu, de a folosi metode traditionale si foarte moderne. Monumentele istorice sunt carti de identitate ale poporului roman si in ele se vede deodata creativitatea poporului nostru, cat si o multime de interferente europene. Biserica detine un patrimoniu cultual-cultural sau cultural-sacru foarte bogat, si deodata cu multimea bisericilor noi care se construiesc in cartiere si in sate unde n-au fost biserici avem datoria si obligatia de a transmite ceea ce am primit si de a pune in valoare ceea ce avem. Avem o multime de constructii care sunt ‘bolnave’, care au nevoie de tratament, dar si care reprezinta intalnirea dintre Rasarit si Apus, dintre influentele rasaritene ale credintei ortodoxe si arhitectura occidentala, iar Catedrala mitropolitana din Iasi, care este cel mai mare santier de consolidare al monumentelor istorice din tara la ora actuala, este o cladire inspirata dintr-o biserica din Roma. Noi suntem bucurosi ca in aceasta Catedrala se vede o sinteza intre credinta ortodoxa si arhitectura occidentala. Deci, am fost si suntem europeni, dar dorim nu numai sa copiem, ci si sa cream’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a multumit conducerii Inspectoratului de Stat pentru Constructii pentru sprijinul acordat in consolidarea monumentelor istorice din Arhiepiscopia Iasilor: ‘Noi suntem recunoscatori Inspectoratului de Stat pentru Constructii, in special doamnei Dorina Isopescu, pentru sprijinul acordat in consolidarea monumentelor istorice, nu numai din Iasi, ci si din celelalte judete care apartin Arhiepiscopiei Iasilor. Doresc sa amintesc ca in anul 2006, Inspectoratul de Stat pentru Constructii, in co-finantare cu Oficiul National al Monumentelor Istorice, a ajutat ansamblul Manastirii ‘Sf. Trei Ierarhi’ din Iasi, Catedrala mitropolitana, Biserica ‘Sf. Nicolae’ din Holboca, din judetul Botosani – Biserica ‘Sf. Nicolae’ din Dorohoi, Manastirea ‘Sf. Nicolae’ Popauti din Botosani, iar din judetul Neamt – Manastirea Pangarati, Manastirea Agapia si Manastirea Neamt. Toate aceste monumente istorice s-au bucurat de sprijinul Inspectoratului de Stat pentru Constructii si suntem incurajati prin aceasta sa continuam lucrarile si apoi sa punem in valoare aceste monumente’.

IPS Mitropolit Daniel a binecuvantat apoi pe toti participantii la acest simpozion ce se deruleaza la Iasi: ‘Rugam pe Hristos Domnul sa va binecuvinteze pe dvs., lucrarile dvs. si toata activitatea pe care o desfasurati, indemnandu-va ca sa vegheati sa se construiasca frumos si sanatos in Romania. Sa consolidam, sa restauram si sa punem in valoare cartile de vizita permanente ale noastre – monumentele istorice. Bunul Dumnezeu sa ne daruiasca tuturor bucuria lucrului bine facut’.

In cuvantul sau, seful Inspectoratului de Stat pentru Constructii, Dorina Isopescu, a tinut sa sublinieze atentia deosebita pe care aceasta institutie o acorda monumentelor istorice, conservarii si restaurarii lor: ‘Monumentele, traditia culturala si traditia religioasa care apartin poporului roman trebuie sa le pastram si sa le dam urmasilor nostri pentru ca de la Stefan citire ‘nimic in tara asta nu e al nostru, ci este a urmasilor, urmasilor nostri’. Ma simt onorata ca astazi, aici, la Iasi, sa vorbesc in numele Inspectoratului care, de-a lungul timpului, nu numai in ultimii doi ani, a co-finantat impreuna cu Ministerul Culturii si cu Oficiul National al Monumentelor Istorice, monumente de pe intreg cuprinsul tarii, monumente care apartin cultului religios ortodox, dar care sunt si laice si care apartin si altor culte religioase. De aceea, am incercat sa fim echidistanti si sa pastram un echilibru, astfel incat ceea ce merita sa pastram in traditie si sa dam in continuare urmasilor nostri’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…