IPS Mitropolit Daniel a oficiat un Trisaghion la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’ din Iasi

In prezenta presedintelui Romaniei, Traian Basescu, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat astazi, la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’ din Iasi, o slujba de pomenire a domnitorului Alexabdru Ioan Cuza si a tuturor celor care au contribuit la infaptuirea Unirii Principatelor Romane din 1859. La aceasta slujba a asistat si PS Petru Gherghel, Episcop al Diecezei Romano Catolice de Iasi. In cuvantul rostit la finalul slujbei de pomenire, IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat importanta Unirii Principatelor de la 1859: ‘In acest moment solemn al pomenirii domnitorului Alexandru Ioan Cuza si a fauritorilor Unirii Principatelor Romane din 1859, noi am adus un omagiu de recunostinta domnitorului Alexandru Ioan Cuza si tuturor celor care au contribuit la Unirea Principatelor, deoarece aceasta Unire a Principatelor Romane din 1859 a fost o temelie solida pentru Unirea cea Mare din 1918. Darul acesta sfant al unitatii, care s-a afirmat prin evenimentele unirii, este un dar de la Dumnezeu, care insa a fost cerut veacuri de-a randul prin rugaciune si cautat prin jertfe multe. De aceea, acest dar al unitatii, ca si in Biserica, trebuie cerut, cultivat, pastrat si promovat’.

In contextul integraii tarii noastre in UE, IPS Mitropolit Daniel s-a referit la necesitatea cultivarii unitatii nationale ca pe un dar al identitatii nationale a romanilor: ‘Acest dar al unitatii noastre nationale, acum, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, trebuie cultivat in cooperare internationala si, mai ales, europeana, si ca pe un dar al identitatii noastre nationale. Cu cat avem mai multa unitate nationala, cu atat avem mai multa identitate nationala si putem contribui la imbogatirea spirituala si culturala si pe alte planuri a Europei intregi, care are nu numai radacini crestine, ci si foarte multe flori ale credintei crestine, mai ales in tara noastra. De aceea, a fost numita tara noastra ‘Gradina a Maicii Domnului’, pentru credinta, pentru frumusetea tarii, dar mai ales pentru credinta si jertfelnicia poporului roman’.

De asemenea, IPS Parinte Mitropolit Daniel a vorbit despre Biserica ‘Sf. Trei Ierarhi’ ca o biserica simbol pentru istoria neamului romanesc: ‘Biserica se numeste ‘Trei Ierarhi’ si ea adaposteste trei domnitori. Pe Vasile Lupu, simbol al credintei poporului roman in deschidere ecumenica. In Sala Gotica a acestei manastiri s-a tinut sinodul inter-ortodox din 1642, care a aprobat ca Marturisirea de credinta a Sf. Ierarh Petru Movila sa fie marturisire de credinta pentru intreaga Ortodoxie, fiind prima marturisire de credinta ortodoxa scrisa direct in limba latina. Al doilea domnitor este Alexandru Ioan Cuza, domnitorul unirii, care este continuator al acestei deschideri a noastre pe plan european si mondial, iar in mod deosebit mentionam aici si pe domnitorul Dimitrie Cantemir, care este simbol al culturii romanesti cu deschidere universala, un bun roman si un european’. Dupa slujba de pomenire de la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’, presedintele Traian Basescu a fost primit la resedinta mitropolitana de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…