Nobil de origine (nascut la 22 ianuarie 1945 in Boemia), monah si teolog de vocatie, om de cultura si de dialog, Eminenta Sa Cardinalul Christoph Schönborn este una din personalitatile proeminente ale Bisericii Romano-Catolice.
Arhiepiscop de Viena, mitropolit al provinciei bisericesti vieneze si conducator (ordinarius) al credinciosilor de rit bizantin din Austria, „Cardinalul de la Dunare”, cum a fost numit in Franta, a ocupat sau ocupa functii de inalta responsabilitate in structurile centrale si locale ale Bisericii Romano-Catolice: membru al Congregatiei pentru doctrina credintei, al Congregatiei pentru Bisericile Orientale, al Congregatiei pentru educatia catolica, al Comisiei teologice internationale, al Consiliului pontifical pentru cultura, al Comisiei pontificale pentru bunurile culturale, Secretar al Comisiei de redactare a Catehismului Bisericii Catolice (1987-1992), la care a adus o contributie deosebita, precum si membru al Fundatiei Pro Oriente din Viena si presedinte (din 1998) al Conferintei episcopilor catolici din Austria, iar, in mod traditional, ca arhiepiscop al capitalei, este si Primat al Austriei.
In baza studiilor sale de teologie si filosofie la Bonn, Viena, Paris (doctor in 1974) si Regensburg, precum si a activitatii sale teologice, Christoph Schönborn a devenit profesor de Teologie Dogmatica, intre anii 1976-1991, si de Teologie a Orientului crestin (1978-1991) la Universitatea din Fribourg (Elvetia), unde s-a remarcat si ca un bun cunoscator al teologiei patristice si ortodoxe. O dovada in acest sens este cartea sa Icoana lui Hristos. Fundamentele teologiei icoanei.
Autor al multor carti, studii si articole, profesorul Christoph Schönborn a devenit episcop auxiliar (vicar) in 1991, apoi arhiepiscop de Viena, la 14 septembrie 1995, iar cardinal la 21 februarie 1998. Atat opera sa teologica, academica si pastorala, cat si activitatile sale misionar-sociale, nationale si internationale, evidentiaza faptul ca Eminenta Sa Cardinalul Christoph Schönborn este un constructor de arcade, de conexiuni sau punti spirituale intre domenii diferite ale cunoasterii umane, ale vietii sociale si ale comunitatii internationale.
Eminenta Sa construieste arcade sau punti intre stiinta si spiritualitate, credinta si cultura, Biserica si societate, Biserica si scoala, Biserica si arta, Biserica si mijloacele de comunicare in masa, Biserica si medicina, Biserica si alte religii, Biserica si viitor, dupa cum se poate vedea cu usurina mai ales in cartea sa: Oamenii, Biserica, Tara. Crestinismul ca provocare sociala.
Intr-o Europa din ce in ce mai secularizata, Arhiepiscopul Vienei este preocupat mai ales de misiunea Bisericii in mediul urban european, de apararea si promovarea valorilor crestine in structurile sau institutiile europene, profund marcate de umanismul si laicismul secularizat, mostenit din iluminismul anticlerical si antireligios al secolului al XVIII-lea.
In acelasi timp, „Cardinalul de la Dunare” acorda o atentie deosebita relatiilor Bisericii sale cu toate comunitatile ortodoxe prezente in Austria, cat si cu tarile ortodoxe din Europa centrala si rasariteana (Romania, Serbia, Bulgaria, Grecia, Ucraina, Rusia). Comunitatea ortodoxa romaneasca s-a bucurat adesea de atentia si generozitatea Arhiepiscopului Vienei, care a vizitat de mai multe ori Romania.
In Romania, Cardinalul Christoph Schönborn s-a facut cunoscut ca teolog romano-catolic deschis spre valorile Ortodoxiei, fapt pentru care a si fost onorat cu titlul de Doctor honoris causa al Universitatii din Bucuresti (2000), la propunerea Facultatii de Teologie Ortodoxa; apoi s-a remarcat ca promotor al spiritualitatii filocalice si liturgice crestine prin organizarea colocviilor austro-romane de la Manastirea Durau cu teme semnificative: Iluminism si Isihasm (2001), Hristos in mijlocul nostru. Valoarea Liturghiei in societatea de azi (2005).
Intrucat spiritualitatea autentica este izvor de lumina pentru viata sociala, Cardinalul Christoph Schönborn este si un sprijinitor efectiv al activitatilor crestine cu caracter social-caritativ, mai ales cele desfasurate in favoarea copiilor abandonati sau a copiilor strazii din zonele Bucuresti si Ploiesti (Aricesti). Impresionant este si ajutorul fratesc substantial pe care Arhiepiscopul Vienei l-a dat mai multor comunitati caltolice din Romania, in constructia de biserici si in organizarea de institutii social-caritative si culturale.
Acum cand Romania depune eforturi intense pentru integrarea ei in Uniunea Europeana, este semnificativa atitudinea exprimata de Cardinalul Christoph Schönborn, in mesajul sau de Anul Nou 2006, cu privire la responsabilitatea Austriei ca detinatoare a presedentiei Uniunii Europene in prima parte a anului 2006. In opinia Arhiepiscopului de Viena, Austria trebuie sa fie „o tara a puntilor in inima Europei” („Brückenland im Herzen Europas”) pentru a sluji proiectul de pace intre popoarele Europei si promovarea valorilor autentice.
In acest sens, acordarea de catre Presedintele Romaniei a ordinului „Serviciul credincios” in grad de Mare Cruce Cardinalului Christoph Schönborn este un act de recunoastere a meritelor sale deosebite in promovarea dialogului si cooperarii dintre Bisericile si popoarele Europei, si, in special, o apreciere a prieteniei pe care Cardinalul Schönborn o arata fata de poporul roman.
Personal, inca din anii activitatii noastre didactice la Institutul Ecumenic de la Bossey – Geneva (Elvetia) (1980-1988), cand l-am cunoscut pe Parintele Profesor Christoph Schönborn si am cooperat cu sfintia sa pe taram teologic-academic, am admirat modul in care lega, intr-o arcada spirituala interioara, demnitatea persoanei sale cu datoria slujirii pe care o implinea ca teolog.
Constatam azi cu bucurie ca „arcada” devine elan si emblema a misiunii sale pastorale.
IPS Dr. Daniel Ciobotea,
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei