IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Patriarhul ales al Bisericii Ortodoxe Romane, a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe’ – vechea Catedrala mitropolitana din Iasi. In cuvantul de invatatura adresat credinciosilor, IPS Sa a evidentiat semnificatiile sarbatorii Inaltarii Sfintei Cruci: ‘Sarbatoarea de astazi este numita sarbatoarea Inaltarii Sf. Cruci, pentru ca in anul 326, Sf. Imparateasa Elena, mama Imparatului Constantin cel Mare, a mers la Ierusalim ca sa construiasca o biserica a Invierii pe locul unde Mantuitorul Iisus Hristos a fost rastignit, ingropat si apoi a inviat. Cand s-a facut sapatura pentru a ajunge la terenul necesar ca fundatie s-au descoperit trei Cruci, si in mod minunat una dintre aceste Cruci vindeca, avea o putere facatoare de viata, incat o femeie moarta a inviat cand s-a atins de lemnul uneia din cele trei Cruci. Atunci s-a inteles ca de fapt Crucea cea de viata facatoare este cea a Mantuitorului Iisus Hristos, Izvorul vietii vesnice. In data de 13 septembrie 326 a fost sfintita Biserica Invierii din Ierusalim de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, iar in 14 septembrie 326 a fost inaltata Sf. Cruce a Mantuitorului Iisus Hristos pe amvon ca sa o vada toata lumea’.
De asemenea, IPS MItropolit Daniel s-a referit si la importanta cinstirii Sfintei Cruci: ‘Cinstirea Sf. Cruci este de fapt cinstirea rastignirii Mantuitorului nostru Iisus Hristos si a Invierii Sale, pentru ca noi nu putem desparti niciodata pe Hristos de Cruce si Crucea de Hristos. Atunci cand cinstim Sf. Cruce noi cinstim puterea iubirii lui Hristos aratata in jertfa Sa de pe Cruce si in Invierea Sa’.
IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Patriarhul ales al Bisericii Ortodoxe Romane, a subliniat, de asemenea, si semnificatiile semnului Sfintei Cruci: ‘Atunci cand noi ne facem semnul Sf. Cruci invocam sau chemam iubirea atotputernica si smerita, jertfelnica a Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Cand ne facem semnul Sf. Cruci noi stim ca puterea si ajutorul care ne vin noua vin din persoana Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Semnul Sf. Cruci nu-i doar semnul suferintei, ci este si semnul sperantei, nu este numai semnul rastignirii, ci este si semnul Invierii. Sfanta Cruce a lui Hristos contine tainic in ea bucuria si puterea Invierii, iar Invierea este slava Sf. Cruci’.