IPS Parinte Mitropolit Daniel a oficiat Sf. Liturghie la vechea Catedrala mitropolitana din Iasi

IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe’ – vechea Catedrala mitropolitana din Iasi. In cuvantul de invatatura rostit in cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Daniel a vorbit despre textul Evangheliei care s-a citit, in care se arata dificultatile pe care le intampina cei bogati in a urma lui Hristos: ‘Cand aude Mantuitorul Iisus Hristos ce intrebare pune acest tanar, ii raspunde imediat, si anume: ‘Pazeste poruncile ca sa intri in viata vesnica’, Mantuitorul referindu-se la unele din cele 10 porunci ale Vechiului Testament. Tanarul i-a raspuns: ‘Doamne, acestea le-am pazit din copilaria mea’. Iar Mantuitorul ii spune: ‘Daca vrei sa fii desavarsit mergi, vinde averea ta, imparte-o saracilor si vei avea comoara in ceruri, si apoi vino si urmeaza-mi Mie’. La acest sfat pe care l-a dat Mantuitorul unui tanar bogat care implinise in viata lui poruncile din Vechiul Testament, acest tanar s-a intristat si a plecat. Avea multe avutii. Dupa plecarea acestui tanar bogat, evlavios si corect, dar totusi in starea de neputinta de a implini sfatul pe care l-a dat Mantuitorul, Iisus se intoarce catre ucenici si zice: ‘Cu anevoie va putea cineva bogat sa intre in Imparatia Cerurilor’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a mentionat in continuarea cuvantului de invatatura invataturile foarte actuale care se desprind din Evanghelia de astazi: ‘De la acest tanar bogat, evlavios si moral din Evanghelia de astazi invatam ca omul, chiar daca are o situatie materiala asigurata in lumea aceasta, bunurile materiale limitate si trecatoare nu pot sa-i dea niciodata constiinta plinatatii, a implinirii, a desavarsirii si a sigurantei vietii vesnice. Si aceasta pentru ca sufletul omului, creat dupa chipul lui Dumnezeu, Cel vesnic si nesfarsit, este in permanenta cautare a lui Dumnezeu Cel vesnic si nesfarsit, Cel netrecator si nelimitat. Este atat de mare sufletul omului, ca nimic din lumea aceasta nu-l poate satisface pe deplin. Nimic din ceea ce este trecator nu poate raspunde dorintei lui de viata vesnica. Nimic din ceea ce este limitat nu poate corespunde dorintei lui de iubire nelimitata, nesfarsita. Numai Dumnezeu Cel vesnic si nesfarsit, in iubirea Sa, poate umple sufletul omului cu iubire si viata vesnica. Aceasta este adancimea cautarii la intrebarea tanarului evlavios si bogat: ‘Ce sa fac pentru a mosteni viata vesnica?’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…