La Catedrala patriarhala din Bucuresti, Sf. Liturghie a fost oficiata astazi de PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal

In cuvantul de invatatura rostit, PS Ciprian Campineanul a evidentiat mai intai principalele semnificatii ale pericopei evanghelice de astazi: ‘Din aceasta pericopa evanghelica, doar de 5 versete, foarte scurta, Biserica, prin Evanghelia Mantuitorului Hristos, ne invata sa ne ferim de pacatul acesta cumplit al mandriei, al arogantei si al slavei desarte. Acest pacat care l-a coborat pe Lucifer, pe un inger al lui Dumnezeu, din ceruri si l-a aruncat in prapastia intunericului. Acest pacat, din pricina caruia si primii oameni, protoparintii nostri Adam si Eva, au trebuit sa paraseasca raiul. Acest pacat, din pricina caruia, mii si milioane de oameni au cazut necrezand invatatura Mantuitorului Hristos si considerand ca ei sunt totul, pacatul autosuficientei, a crede ca tu esti autonom, ca nu datorezi nimanui nimic, ca nu depinzi de nimic, pe cand virtutea smereniei, pe care ne-o infatiseaza Mantuitorul Iisus Hristos prin chipul vamesului, este aceea care il ridica pe om si il tine intr-o stare permanenta de echilibru sufletesc cu semenii sai, dar indeosebi, cu Dumnezeu’.

In cuvantul de invatatura rostit astazi la Catedrala patriarhala din Bucuresti, PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, a facut referire si la importanta cunoasterii de catre credinciosi a invataturilor crestine si a aplicarii acestora in viata de zi cu zi: ‘Noi avem datoria sa ne cunoastem bine invatatura pe care ne-au transmis-o noua Sf. Apostoli si Sf. Parinti, sa fim statornici in marturisirea ei si, indeosebi, cu fapta, cu viata noastra, iar fata de toti ceilalti sa aratam intelegere, compasiune, sa ne rugam pentru ei, ca si aceia care n-au ajuns inca la cunostinta adevarului, sa-L descopere pe Hristos. Nu avem voie sa ne comportam, sa ne manifestam cu ura, cu dispret fata de ceilalti frati care sunt de alta credinta religioasa. De aceea, nu pot fi justificate in nici un fel toate aceste manifestari de dispret fata de altii care, chipurile, in pofida, in virtutea unei libertati de exprimare isi permit sa jigneasca pe altii. Nu jignesc numai simbolurile sfinte ale altor religii, cum cunoasteti ca s-a intamplat in Occident, ci jignesc totodata, blasfemiaza, si simbolurile noastre sfinte’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…