In cuvantul de invatatura, PS Varsanufie a evidentiat mai intai semnificatiile primelor cuvinte din pericopa evanghelica citita in aceasta zi, cand Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil: ‘Evanghelia pe care astazi am ascultat-o la Sf. Liturghie incepe cu cuvintele acestea: ‘Cel ce va asculta pe voi, pe Mine ma asculta, iar cel care se leapada de voi, de Mine se leapada’. Este puterea pe care a lasat-o ucenicilor Sai, ca sa vesteasca Evanghelia Sa, Evanghelie pe care a primit-o de la Tatal Sau, pentru ca nimic nu face Hristos de la Sine, ci totul face de la Tatal pentru ca El si Tatal una sunt, pentru ca totdeauna Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Fiul Omului, a venit pe pamant ca sa ia asupra Sa pacatele lumii. Inainte de inaltarea Sa la ceruri a trimis pe cei 70 de apostoli, pe cei 70 de ucenici, care s-au intors la El bucurosi, ca pana si diavolii se pleaca inaintea puterii pe care le-a dat-o lor. De aceea, cuvintele acestea sunt atat de mari. Sunt cuvinte atat de actuale si pentru noi cei care traim astazi pe pamant. Hristos a lasat puterea Sa apostolilor Sai, iar apostolii, propovaduind invatatura dumnezeiasca a Evangheliei lui Hristos, au asezat prin cetatile unde mergeau episcopi si preoti care, la randul lor, au lasat urmasi, episcopi si alti preoti, iar preotii si episcopii care astazi slujesc poporul cel credincios al lui Dumnezeu sunt urmasii acelor apostoli din primele veacuri, sunt urmasii Domnului Hristos’.
PS Varsanufie a subliniat apoi necesitatea pastrarii si marturisirii credintei: ‘Credinta pe care Domnul Hristos a lasat-o ucenicilor si apostolilor Sai si noua pana in ziua de astazi, si pana la sfarsitul veacurilor, suntem datori sa o pastram, sa o marturisim prin copiii nostri. Ei sunt tezaurul nostru cel mai de pret, ei sunt cei care vor duce mai departe nu numai numele nostru, dar si credinta noastra, pentru ca aceasta credinta in Domnul Hristos este credinta iubirii, este credinta pacii, este credinta care ne arata calea pe care sa mergem spre adevarul cel suprem care este Hristos si catre Imparatia Sa. Toate cele sapte Taine au temei in Sfanta Scriptura. Cei care cunosc Sfanta Scriptura, cei care cinstesc cuvantul de viata datator al Sfintei Scripturi nu pot sa nu ia in seama ca toate cele sapte Taine au instituire dumnezeiasca’.
PS Varsanufie Prahoveanul s-a referit apoi la sarbatoarea de astazi si la importanta cinstirii sfintilor: ‘Astazi, se face pomenire soborului Sfintilor Mihail si Gavriil. Dionisie Areopagitul imparte cetele ingerilor in noua cete, dupa vedenia pe care a avut-o Sfantul Apostol Pavel. Cei mai aproape de noi sunt ingerii si arhanghelii dintre care, in Sfanta Scriptura, sunt mentionati cu numele trei dintre ei: Sfantul Arhanghel Mihail care este socotit capetenia, voievodul ingerilor, cel care a fost asezat de Dumnezeu, dupa ce au fost alungati din rai primii oameni, ca sa pazeasca intrarea in Eden, cu sabie de foc. Sfantul Arhanghel Rafail cel care aduce mangaiere tanarului Tobie si Sfantul Arhanghel Gavriil, cel care a dus vestea cea buna a nasterii Domnului Iisus Hristos si vestea nasterii Sfantului Ioan Botezatorul. Ei sunt mijlocitorii, impreuna cu sfintii catre Dumnezeu, cei care ii chemam intru ajutor. De la Sfantul Botez, fiecare dintre noi este insotit cu ingeri de lumina, asa cum marturisesc sfintele rugaciuni. Sa luam aminte sa nu ne departam de credinta lui Hristos si sa intarim credinta aceasta a lui Hristos in inimile noastre, in sufletul nostru, in cei care ne sunt noua apropiati si sa stam cu frica ca nu cumva ispititorul sa amageasca inima noastra si sufletul nostru de pacatele care ne departeaza de Dumnezeu, ne departeaza de Sfintii Sai, ne departeaza de Imparatia Sa cea cereasca’.