In cuvantul de invatatura, PF Sa a explicat mai intai de ce sarbatoarea de astazi, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, este unul din praznicele imparatesti randuite de Biserica Ortodoxa: ‘Impreuna cu Biserica crestina din intreaga lume sarbatorim astazi una din cele patru sarbatori insemnate, numite imparatesti, inchinate Maicii Domnului. Sarbatorile inchinate Mantuitorului Iisus Hristos, Sf. Treimi, precum si Maicii Domnului se numesc sarbatori imparatesti, pentru ca Mantuitorul nostru Iisus Hristos este Imparatul cerului si al pamantului, pentru ca Preacurata si Preasfanta Sa Maica, Nascatoarea de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria, este Maica Sa, Imparateasa cerului si a pamantului. O sarbatoare, asadar, intrata adanc in evlavia credinciosilor din primele timpuri ale vietii si predicii Sf. Apostoli in lume, ca cea care L-a nascut pe Domnul Iisus Hristos, ca mama adevarata si ca cea care s-a invrednicit a fi preacurata si neintinata, asa cum au proorocit proorocii Vechiului Testament, ea s-a invrednicit ca mantuirea noastra, prin intruparea Mantuitorului Iisus Hristos, a Fiului lui Dumnezeu, si prin luarea de trup din ea, prin lucrarea Duhului Sfant, a devenit Maica Dumnezeului nostru si a noastra, a tuturor’.
PF Parinte Patriarh Teoctist s-a referit apoi la contextul in care Maica Domnului a fost dusa la templu de catre Sfintii Parinti Ioachim si Ana, si a subliniat semnificatiile acestui moment: ‘Gandindu-se ei ca Maica Domnului, Sf. Fecioara Maria, este rodul rugaciunilor lor de o viata intreaga, a dorintei lor arzatoare, s-au gandit ca sa o inchine Templului, unde neprihanite vieti de sfintenie, de rugaciune si de intelepciunea Scripturilor, Maica Domnului la trei ani a fost adusa la Templul lui Solomon. A fost o clipa fericita aceea, o bucurie pentru parinti ca rodul rugaciunilor lor, prunca de numai trei ani, Maria, ramane inchinata Tempulului, inchinata lui Dumnezeu, si astfel, pana la 15 ani, Maica Domnului a ramas in grija inteleptilor Templului, invatand Scripturile. Sarbatoarea aceasta ne aduce aminte de o bogatie de frumusete ale credintei noastre, frumuseti care le gasim in Vechiul Testamnent si adeverite apoi in Noul Testament cu prisosinta. Maica Domnului ne aduce aminte de mama noastra, ne aduce aminte ca ea, ca mama a Mantuitorului Iisus Hristos si partasa la viata Lui, la viata de predica, la viata Sa de infruntare a celor carturari si farisei, dar de mangaiere a ultimilor, de bunatate nesfarsita, de mila pentru bolnavi, pentru cei indurerati’.
Totodata, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a vorbit despre exemplul de credinta pe care Sf. Fecioara Maria trebuie sa-l reprezinte pentru toate femeile crestine: ‘Indeosebi crestinele credincioase, tinerele gasesc o pilda vie in viata de rugaciune, de credinta si de evlavie a Maicii Domnului. Ea este pilda pentru mame, ea este pilda pentru prunci, pentru tinere, tinerele noastre surori in Hristos, care trebuie sa ia aminte la forma ei de vietuire curata si neprihanita, pe care a avut-o Maica Domnului la templul si la intelepciunea cu care citea cartile sfinte’.