In cuvantul de invatatura, PS Varsanufie s-a referit la continutul pericopei evanghelice din duminica de astazi, care ne aduce in prim plan o noua minune a Mantuitorului Iisus Hristos: minunea invierii fiului vaduvei din Nain: ‘Evanghelia ne pune inaintea sufletului o minune pe care Domnul Hristos a savarsit-o dupa ce se intorcea din Capernaum unde videcase, de asemenea, un slabanog in drumul sau catre Muntele Tabor, caci intre Capernaum si Tabor se afla aceasta cetate mica care se numea Nain, pe langa care Domnul trebuia sa treaca si atunci cand a trecut prin dreptul portilor cetatii a vazut durere mare, caci o mama despre care Sfantul Evanghelist Luca ne spune ca era vaduva, ducea catre mormant pe singurul ei fiu, si era insotita de multime multa de popor din cetate, semn ca cei din cetate o pretuiau pe ea caci, desigur, era o femeie cinstita. Pana la Domnul Hristos, in istoria Vechiului Testament, numai doi profeti au savarsit invieri din morti: intaiul a fost Sfantul Prooroc Ilie care a chemat numele lui Dumnezeu si a inviat pe Fiul vaduvei din Sarepta Sidonului, iar al doilea a fost Elisei care s-a rugat lui Dumnezeu si a inviat pe fiul sunamitencei. Acestia doi, insa, s-au rugat inaintea lui Dumnezeu si au chemat numele Sau si cu numele Sau au facut aceasta minune, insa Domnul Hristos care era Fiul lui Dumnezeu cel intrupat pentru mantuirea noastra, a tuturor, n-a intrebat pe nimeni daca are credinta si facandu-i-se mila de durerea acestei femei nu s-a oprit numai la a o mangaia pe ea cu cuvintele: ‘Nu mai plange’!, nu i-a spus cum le-a spus surorilor lui Lazar: ‘Nu va temeti caci el va invia’, ci atingandu-se de cosciugul tanarului, i-a zis lui: ‘Tinere, iti zic tie, sa te ridici’. Era mirare mare in popor, mai intai pentru ca s-au spaimantat cu totii vazand ca tanarul se ridica din morti si vorbeste cu mama sa. Mai apoi era mirare pentru ca la evrei, dupa Legea lui Moise, nimeni nu avea voie sa se atinga de un trup mort’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…