La Centrul de conferinte ‘Providenta’ din Iasi a avut loc ieri dupa amiaza expozitii si concursul coral ‘Cantati Domnului’

Manifestarea, inclusa in evenimentele prilejuite de sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva, a reunit noua formatiuni corale, a tot atatea licee sau colegii din judetele Iasi, Bacau, Suceava, Neamt, Botosani si Vaslui. Participantii au interpretat cate doua piese, dintre care una religioasa. Jurizarea la acest concurs a fost facuta de o comisie formata din profesori de specialitate din afara celor sase judete ale Moldovei. Premiile, cu o valoare totala de 85 de milioane de lei, au fost acordate, in cea mai mare parte, de catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Mai intai, au fost inmanate trei diplome de participare si, apoi, trei mentiuni. Premiul III a fost castigat de corul Colegiului de Arta ‘Ciprian Porumbescu’ din Suceava, premiul II a mers catre corul Liceului ‘Victor Brauner’ din Piatra Neamt, iar premiul I a fost inmanat corului care a reprezentat Colegiul National de Arta ‘Octav Bancila’ din Iasi, indrumator fiind doamna profesoara Petronela Dartu. Care au fost criteriile de departajare ale concurentilor ne-a spus presedintele juriului, parintele profesor Nicu Moldovanu, din Bucuresti: ‘A fost intai dificultatea repertoriului, intonatia corecta, armonie corecta, interpretare frumoasa si am tinut seama de toate aceste probleme tehnice, si s-au departajat cei care au meritat. Au stiut ce sa aleaga, pentru ca unii dirijori nu stiu ce sa aleaga pentru repertoriu. E bine sa ia aminte, pentru ca daca alegi o piesa muzicala mai dificila, dar lucrata cum trebuie, sigur ca ai succes’.

Cea de-a III-a editie a concursului coral ‘Cantati Domnului’ s-a bucurat de prezenta deosebita a PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a IPS Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania, dar si a numerosi ierarhi din Patriarhia Romana. La finalul concursului, PF Patriarh Teoctist i-a felicitat pe toti concurentii si a precizat ca muzica este un dar de la Dumnezeu, asa cum este si viata: ‘Aflandu-ma prezent impreuna cu ierarhi ai Sf. Sinod aici, ne exprimam bucuria noastra a tuturor pentru aceasta preafrumoasa serbare, de pretuire pentru tineretul care iubeste muzica, si cine nu iubeste muzica, pentru ca la nastere copilul, atunci cand pare ca plange, in realitate isi exprima bucuria ca vede lumina zilei, bucuria ca este in viata. Ramane, deci, o trasatura legata de noi pentru toata viata muzica, foarte frumos, dar ca si viata lui Dumnezeu, si prin aceasta activitate Sf. Mitropolie a Moldovei promoveaza in sensul cel mai frumos si mai curat, darul vietii, darul tineretii, care trebuie sa fie de asa fel folosit, incat sa adauge la formarea personalitatii umane in viata. Lumea are nevoie de muzica, lumea are nevoie de tinerete, are nevoie de pace, de stiinta, de intelegere, de iubire. Voi tinerii ne ajutati prin aceasta prezenta, prin acest concurs, foarte mult. Felicit initiativa IPS Parinte Mitropolit Daniel si, de asemenea, munca pe care a depus-o, juriul pentru a acorda aceste premii, o munca nu usoara, cu apreciere foarte greu de pronuntat la atatea daruri si frumuseti cu care ati venit dumneavoastra, tinerii liceeni, la Sf. Biserica. Sa va binecuvinteze Dumnezeu pe voi si pe parintii vostri, cu sanatate, cu pace si multi ani’.

In acelasi cadru, seara trecuta, la Centrul de Conferinte ‘Providenta’, din Iasi, au fost inaugurate trei expozitii organizate de Biblioteca Ecumenica ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi. Expozitia de la parter a constat din carti si publicatii referitoare la viata si scrierile Sf. Ap. Pavel. Amanunte ne-a oferit principalul organizator al expozitiei, Virginia Popa, bibliotecar-responsabil la Biblioteca Ecumenica ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi: ‘Este o expozitie de carte care are ca subiect cartea care contine scrierile pauline, Faptele Apostolilor si incepand cu cele mai vechi tiparituri din tarile romane si pana la ultimele din secolul XX, acestea fiind primele editii in limba romana. Am expus pagina din Biblia lui Serban de la 1688, din nou Faptele Apostolilor si scrisorile pauline, secolul XVII, XVIII, XIX, XX, incat, in fiecare secol, sub diversi mitropoliti, apar si se reediteaza Cartea Apostolului, Faptele Apostolilor. Avem un manuscris foarte valoros al Mitropolitului Veniamin Costachi, sunt comentarii la scrierile pauline traduse de Mitropolitul Veniamin Costachi, dupa aceea avem in limbi moderne comentarii la scrierile Sf. Ap. Pavel, in germana, in engleza, in franceza, in greaca moderna’.

Celelalte doua expozitii inaugurate seara trecuta sunt dedicate PF Patriah Teoctist. Prima ilustreaza, prin intermediul fotografiilor, principalele momente petrecute de PF Teoctist in Moldova, iar cea de-a doua cuprinde documente si publicatii legate de viata Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane. Din nou cu detalii Virginia Popa, bibliotecar-responsabil la Biblioteca Ecumenica ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi: ‘Am avut sute de poze si a fost o selectie extrem de dificila, cu atat mai mult cu cat unele dintre ele nu erau datate, ne-am orientat dupa tineretea personajelor, dupa prezenta lor acolo, si am identificat perioada cand s-au desfasurat evenimentele la care erau prezente, fotografii si chiar daca la unele am stiut data am preferat sa le lasam nedatate si sa le asezam tematic. Ne-am dorit sa ne aducem mai mult aminte de clipele frumoase petrecute la Iasi, pentru ca aceste fotografii reprezinta crampeie din activitatea PF Sale petrecuta la Iasi sau vizitele pe care le-a efectuat la Iasi, dupa ce a devenit Patriarh. Noi mai avem aici o expozitie de carte si documente inedite, inedite pentru vizitatori, dar familiare PF Sale. Au fost momente destul de emotionante in fata acestei vitrine cu semnatura PF Sale, din 4 martie 1941, sau arhimandritului si staretului de la Manastirea Bistrita din vremea aceea’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…