Ceremoniile religioase prilejuite de sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva, care este hramul Catedralei mitropolitane, al municipiului Iasi si a peste 100 de lacasuri de cult de pe tot cuprinsul tarii, au debutat in aceasta dimineata, orele 07.00, cand moastele Sfintei Parascheva au fost scoase in procesiune pe strazile din jurul Catedralei mitropolitane si depuse apoi pe amplasamentul special amenajat pe esplanada din fata Catedralei. Martor la acest eveniment a fost si corespondentul postului de radio Trinitas, Ciprian Olinici, care ne-a spus ca ‘in jurul orei 07.00, la Catedrala mitropolitana din Iasi a inceput procesiunea cu scoaterea moastelor Sf. Cuvioase Parascheva pe baldachinul din fata Catedralei, unde vor sta zilele acestea de sarbatoare spre a fi venerate de credinciosi. An de an are loc acest pelerinaj de insotire si urmare a moastelor Sf. Parascheva si in fiecare an incepe cu un moment de rugaciune la racla cu sfintele moaste. Procesiunea din acest an a fost condusa de catre IPS Daniel, Mitroplitul Moldovei si Bucovinei, care a si citit la capul Sf. Cuvioase Parascheva rugaciuni din cadrul slujbei acatistului inchinat sfintei. In sunetul clopotelor si in cantari inchinate cuvioasei s-a iesit, inconjurandu-se Catedrala mitropoltana cu momente de rugaciune in cele patru laturi ale sfantului lacas. Alaturi de IPS Sa au fost urmatori si insotitori ai sfintei cuvioase preoti si un numar mare de credinciosi veniti special pentru a se inchina la moastele Sf. Parascheva. Racla a fost depusa pe baldachinul special amenajat din fata Catedralei mitropolitane, unde vor sta zilele acestea spre a fi inchinate de credinciosi’. Moastele Sfintei Parascheva vor ramane spre inchinare, pe esplanada din fata Catedralei mitropolitane din Iasi, pana luni, 16 octombrie, orele 18.00.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…