La Manastirea Neamt va avea loc, in zilele de 3 si 4 august, Sinaxa staretilor si staretelor din Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Evenimentul va fi prezidat de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. De asemenea, vor fi prezenti Inalt Prea Sfintitul Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, Prea Sfintitul Eftimie, Episcopul Romanului si PS Ioachim, Episcopul Husilor. La Sinaxa vor participa toti staretii si staretele manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor, din Arhiepiscopia Sucevei, din Episcopia Romanului si din Episcopia Husilor. Detalii despre programul acestei intruniri am aflat de la parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Ordinea de zi va cuprinde, pe langa Sfanta Liturghie, ce se va savarsi in a doua zi a sinaxei, sustinerea unor referate, cu urmatoarele teme: ‘Duhovnicul -programe si probleme’, ‘Viata liturgica si duhovniceasca’, ‘Disciplina monahala in manastire, intre manastiri si in afara manastirilor’, ‘Retrocedarea bunurilor care au apartinut manastirilor’ si ‘Zona de protectie a monumentelor istorice’. Aceste referate vor fi sustinute de catre staretii si staretele din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. De asemenea, ierarhii ce vor fi prezenti vor vorbi despre importanta monahismului, despre problemele si implinirile manastirilor din eparhiile pe care le conduc si pe care le slujesc’. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei s-a referit si la alte subiecte care vor fi dezbatute in cadrul sinaxei staretilor din Mitropolia Moldovei si Bucovinei, care va avea loc saptamana viitoare la manastirea Neamt: ‘Vor fi, de asemenea, aduse la cunostinta staretilor si staretelor, hotararile pe care Sfantul Sinod le-a luat in privinta monahismului si manastirilor in ultima sedinta din 6-7 iunie. De asemenea, se va vorbi despre lucrarile de viitor, despre canonizarea Sfantului Cuvios Onufrie, care va avea loc pe 8-9 septembrie la manastirea Vorona’. Sinaxa staretilor dintr-o eparhie are loc in fiecare an si are scopul “de a ajuta la cunoasterea persoanelor care conduc manastirile, de a face schimburi de experiente, prin impartasirea implinirilor si neimplinirilor’. Convocarea staretilor dintr-o eparhie a fost reluata, cu precadere din 1990, cand numarul de manastiri si schituri din Moldova a crescut. Daca in 1990, in toata Mitropolia existau 110 manastiri, astazi numai in Arhiepiscopia Iasilor sunt 120 de manastiri si schituri.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…