La Manastirea Nicula, din judetul Cluj, are loc cel de-al doilea pelerinaj din tara, ca amploare, dupa cel al Cuv. Parascheva, de la Iasi

Sute de mii de pelerini au participat astazi la Manastirea Nicula, din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului cu prilejul celui mai mare pelerinaj anual din Transilvania. Pelerinajul este prilejuit de hramul manastirii, care este sarbatorit in fiecare an, la 15 august, de Sarbatoarea ‘Adormirii Maicii Domnului’.

Manastirea Nicula, din judetul Cluj, este unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale din Transilvania si chiar din Romania, fiind atestata documentar inca din secolul al XVI-lea. La inceput a aparut ca o sihastrie modesta, biserica de zid, fiind ridicata in a doua jumatate a secolului al XIX- lea. Parintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, staretul Manastirii Nicula ne-a oferit amanunte:’Prima biserica atestata documentar la Manastirea Nicula dateaza 1552. Se pare ca, totusi, manastirea este cu mult mai veche, din datele pe care le avem. Pentru o perioada a fost si scoala pentru grija sufletelor si invatatura pruncilor, precum spun istoricii, data istorica avem 1659 si a devenit centru de spiritualitate si cultura prin icoana facatoare de minuni ‘Pelerinaj si pictura pe sticla’, din 1699, an la care icoana Maicii Domnului, de pe tampla altarului, a plans pentru o perioada de o luna de zile, din 15 februarie, pana in 12 martie, aceasta in 1699′. De asemenea, Parintele arhimandrit Dumitru Cobzaru ne-a vorbit si despre modul in care se deruleaza pelerinajul, precum si despre programul liturgic prilejuit de hramul Manastirii Nicula: ‘Cei mai multi credinciosi care vin in pelerinaj la Manastirea Nicula pornesc de la casele lor inca cu o saptamana inainte de 15 august. Cei mai multi vin pe jos, vin impreuna cu preotii lor, cu prapuri, cantand cantari in cinstea Maicii Domnului, le spune in Ardeal pricesne si vin pe jos si sunt sate care ii primesc, ii gazduiesc peste noapte, ii hranesc si ajung cu doua zile inainte de 15 august la Manastirea Nicula si fiecare se aseaza pe un loc dinainte stabilit, mostenit din generatie in generatie, in amfiteatrul natural al Manastirii Nicula, unde se petrec toate slujbele hramului. La Manastirea Nicula, noi, parintii manastirii, am randuit slujbe pentru folosul acestor credinciosi, care vin in numar atat de mare. Se estimeaza la peste 300.000 de credinciosi. Se fac slujbe pentru bolnavi, Taina Sf. Maslu, se face sfintirea apei, sigur ca asta in repetate randuri, pentru ca oamenii vin valuri-valuri. Se fac slujbele obisnuite de priveghere, anul acesta pentru ca Sf. Marie pica intr-o zi de luni, avem doua privegheri, sambata seara si duminica seara, fiecare priveghere este insotita cu un cuvant de invatatura, iar slujba hramului, Sf. Liturghie, din 15 august, este savarsita de IPS Arhiepiscop Bartolomeu’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…