La Manastirea ‘Sambata de Sus’, din judetul Brasov, ctitoria Sfantului Voievod Constantin Brancoveanu, a avut loc astazi inmormantarea Prea Cuviosului Parinte Arhimandrit Veniamin Tohaneanu. El a trecut la cele vesnice la inceputul acestei saptamani.
Parintele Arhimandrit Veniamin Tohaneanu a fost unul dintre cei mai cunoscuti stareti ai Manastirii ‘Sambata de Sus’, care de altfel a si pus bazele acestui sfant lacas de cult.
Despre activitatea sa ne-a vorbit Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh Cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Arhimandritul Veniamin Tohaneanu este unul dintre fostii mari stareti ai Manastirii ‘Sambata de Sus’. A fost staret al acestei manastiri intr-o perioada foarte grea pana in anul 1993, in timpul regimului comunist. In vremea lui, Manastirea ‘Sambata de Sus’, vechea ctitorie a voievodului martir Constantin Brancoveanu, care avea doar o biserica parasita, a fost refacuta integral, rectitorita de catre Mitropolitul Antonie in anii 1986-1993, in aceasta perioada fiind staret tocmai Parintele Arhimandrit Veniamin Tohaneanu. Deci, Parintele Arhimandrit Veniamin Tohaneanu este ctitor-restaurator al Manastirii ‘Sambata de Sus’, impreuna cu Mitropolitul Antonie. Manastirea ‘Sambata de Sus’ este una dintre cele mai vechi si mai frumoase manastiri ale Transilvaniei, manastire care a avut in timpul regimului comunist o obste de parinti calugari duhovnici rugatori. Acolo s-a format printre altii si Parintele Arhimandrit Teofil Paraianu, vestitul duhovnic din zilele noastre. De asemenea, tot acolo, la Manastirea ‘Sambata de Sus’, Arhimandritul Veniamin Tohaneanu le-a oficiat slujba calugariei sau a recomandat pentru preotie foarte multi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane la inceputul lucrarii lor in Biserica. Manastirea ‘Sambata de Sus’ a fost sfintita cu mare fast la 15 august 1993 de catre Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, si de catre Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. La sfintirea acestei manastiri au participat foarte multi ierarhi, precum si un numar de peste 100.000 de credinciosi. Cu prilejul sfintirii Manastirii ‘Sambata de Sus’, Arhimandritul Veniamin Tohaneanu a primit mai multe distinctii din partea Tronului Ecumenic si din partea Patriarhului Ecumenic de Constantinopol, din partea Patriarhului Romaniei, precum si cuvinte de apreciere din partea ierarhilor prezenti. Arhimandritul Veniamin Tohaneanu a mai avut un frate, vestitul iconar Arhimandritul Timotei Tohaneanu, care a continuat traditia picturii pe sticla, des intalnita in Transilvania, regasindu-o si la Manastirea Necula. Arhimandritul Timotei Tohaneanu a organizat o adevarat scoala de pictura, scoala care functioneaza si astazi in manastirile din Transilvania, dat fiind faptul ca a format multi ucenici care continua traditia icoanelor pe sticla. Inmormantarea Parintelui Arhimandrit Veniamin Tohaneanu, un calugar rugator, statornic si foarte harnic, a avut loc astazi la Manastirea ‘Sambata de Sus’ din Tara Fagarasului, locul unde a muncit foarte mult si a carui amintire va fi intotdeauna pomenita, el trecand de astazi in randul marilor stareti si marilor ctitori ai acestei manastiri.’
Prea cuviosul Timotei Aioanei a mai precizat ca de la Manastirea ‘Sambata de Sus’ au plecat foarte multi parinti duhovnici, recunoscuti in aceasta perioada, cel mai cunoscut fiind Arhimandritul Teofil Paraian.
Dumnezeu sa-l ierte si Vesnica pomenire Parintelui Arhimandrit Veniamin Tohaneanu!