La Sibiu, continua si astazi cea de-a III-a Adunare Ecumenica Europeana, organizata in comun de catre Conferinta Bisericilor Europene si Consiliul Conferintelor Episcopale Catolice din Europa. Tema principala a zilei este: ‘Lumina lui Hristos si Europa’. Ziua a debutat cu o rugaciune si o meditatie biblica, dupa care a urmat sesiunea plenara de deschidere, in care a luat mai intai cuvantul Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, care a transmis mesajul primului ministru Calin Popescu Tariceanu: ‘Privind de jur-imprejur aici, in Sibiu, in locul central al Romaniei, puteti vedea cat de mult valoreaza aceasta armonie atunci cand vorbim despre integrarea reperelor unei natiuni in concertul european. Dincolo de realitatea materiala suntem mandri, ca romani, sa putem adauga patrimoniului european repere ale conduitei europene: respectul reciproc, spiritul de solidaritate, eleganta tacuta a firii oamenilor, o morala sanatoasa impregnata parca si in aerul cel binecuvantat. Uniunea Europeana mai puternica are nevoie vitala de un dialog intercultural si religios viu si sincer cu vecinii nostri, cu alte zone geografice, cu parteneri care impartasesc alte culturi sau religii. Este nevoie de un efort comun, solidar, pentru identificarea de solutii durabile la problemele care afecteaza echilibrul si securitatea umana la nivel global’.
A urmat apoi cuvantul presedintelui Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van der Linden, care a facut un apel la unitate si cooperare intre Stat si Biserica: ‘Organizatiile religioase joaca un rol vital, un rol vibrant in societate si fac ca tesuturile societatii sa fie imbinate prin respectul profund al acestora pentru demnitatea umana individuala, care sunt indispensabile pentru ca pacea si dreptatea in lumea sa poata fi promovate. Eu cred ca politicienii trebuie sa recunoasca acest lucru si trebuie sa consolideze rolul Bisericilor, precum si organizatiilor religioase in societate. Politicienii, in acelasi timp, nu trebuie sa intervina in afacerile Bisericilor si a organizatiilor religioase, deoarece religia trebuie pastrata separata de politica. Toti aceia care sunt direct implicati in viata societatii si in viata publica, si care cunosc valorile acestei societati, trebuie sa se completeze reciproc pentru ca prin cooperare sa dobandeasca mai multe’.
In cadrul sesiunii de astazi, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a adresat un cuvant invitatilor evocand, totodata, personalitatea vrednicului de pomenire Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist: ‘Este o placere sa particip la acest eveniment important si le multumesc organizatorilor pentru invitatie. Ma bucur ca aceasta intalnire are loc intr-un nou stat membru al UE si multumesc guvernului roman pentru calduroasa primire. Participarea mea aici este parte ca raspuns al invitatiei primite de la Conferinta Bisericilor Europene si de la Consiliul Conferintei Episcopale Europene, scriindu-se in lungul proces de ascultare si respect mutual-reciproc a principiilor pe care le avem. Doresc sa exprim poporului roman si mai ales conducatorilor si membrilor Bisericii Ortodoxe Romane condoleantele mele sincere la moartea recenta a PF Teoctist. As fi vrut sa-i multumesc pentru tot ceea ce a facut pentru dialogul ecumenic si pentru mostenirea spirituala pe care a lasat-o lumii intregi’.
La randul sau, in cuvantul rostit la sesiunea plenara de astazi, Prea Fericirea Sa Anastasios de Tirana si Albania, vicepresedinte al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, a vorbit despre atitudinea ecumenismului in fata secularizarii care depaseste granitele Europei: ‘Exista multe situatii in care nopti intunecate ale arogantei si urii de neimaginat nu au permis ca lumina Bibliei sa poata patrunde. Este vorba despre ceva care, din cand in cand, s-a identificat printr-o atitudine autocritica asumata de catre crestini. Acest lucru trebuie aratat din cand in cand daca dorim sa evitam recurenta acestor fenomene. Chiar si in vremuri de deznadejde, lumina incearca sa patrunda si sa se arate in nenumarate feluri, pentru ca asa cum lumina naturala patrunde in sufletele noastre, in casele noastre, asa si Lumina lui Hristos are formele sale tainice prin care sa ajunga la noi si sa patrunda in noi chiar si atunci cand lumea pare sa fie mohorata. Europa nu ar trebui sa fie o Europa a conflictelor, si intr-o Europa in care nu ne putem impartasi sperantele, Biserica trebuie sa actioneze in societate ca intr-o singura entitate’.
Prezent astazi la evenimentele de la Sibiu, comisarul european pentru Multilingvism, Ludovic Orban, a scos in evidenta amploarea acestui eveniment istoric: ‘Este o deosebita placere pentru mine sa ma aflu aici, alaturi de dvs. Prin lansarea apelului sau de reinnoire si unitate in Europa, aceasta a III-a Adunare Ecumenica Europeana aduce in discutie aspecte importante de mare actualitate. Am convingerea ca Romania isi va reaminti de lunile de dupa 1 ianuarie 2007 ca de o perioada de impliniri si valorificare a potentialului sau. Inca o data, Romania s-a alaturat liniei politice si culturale careia ii apartine in mod firesc’.