Lansarea volumului ‘Brancusi – sculptor crestin ortodox’, la Centrul eparhial Iasi

Sala ‘Iustin Moisescu’ din cadrul Centrului eparhial Iasi a gazduit in aceasta dupa-amiaza un simpozion intitulat ‘Moment comemorativ Brancusi’, cu prilejul implinirii a 50 de ani de la trecerea lui in vesnicie. Simpozionul a fost organizat de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, prin Institutul Cultural-Misionar ‘Trinitas’, Institutul Social-Pastoral ‘Sf. Nicolae’ din Iasi si Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iasi. In cadrul acestei intalniri a fost lansata si lucrarea ‘Brancusi – sculptor crestin ortodox’, lucrare ce poarta semnatura IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Mai multe informatii despre continutul acestui volum a oferit pr. Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural-Misionar ‘Trinitas’: ‘Miezul cartii este discursul IPS Mitropolit Daniel la ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa la Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iasi. Apoi, acel studiu a fost imbogatit permanent si de fapt aici sunt adunate reflexiile IPS Mitropolit Daniel asupra operei brancusiene, reflexii care cred eu ca vor continua, pentru ca stim ca IPS Sa are o putere deosebita de a patrunde in tainele artei brancusiene. Discursul de la Universitatea de Arte apare aici in capitolul al II-lea si se numeste ‘Materia sculptata si epifania luminii Creatorului’, dar cartea se deschide cu o prefata, de fapt cu o motivatie publicarii acestui volum, motivatia fiind urmatoarea: ‘Dorim ca publicarea acestui text acum, sub un titlu nou – ‘Brancusi, sculptor crestin ortodox’ – sa fie in acelasi timp un omagiu pios adus memoriei celebrului sculptor roman, de mult timp intrat in lumina marilor artisti ai umanitatii si un apel la o cunoastere mai ampla si mai profunda a semnificatiei spirituale cuprinse in opera artistica a acestui fiu credincios si intelept al Bisericii Ortodoxe Romane, care a facut cunoscute la nivel mondial valente nebanuite ale sufletului romanesc’.

De asemenea, prezentarea volumului a fost facuta tot de catre pr. consilier Nicolae Dascalu, prezentare din care va oferim un scurt fragment: ‘Volumul acesta realizat la Editura Trinitas are o valoare deosebita si prin faptul ca este o intretesere intre cuvantul IPS Mitropolit Daniel si imagine, imagini luate din viata lui Brancusi. Aceasta carte va avea un viitor foarte frumos din punct de vedere editorial, pentru ca pe linia exegetica, aceasta a dimensiunii spirituale si religioase a operei lui Brancusi, alaturi de Dan Bota, de Mircea Eliade, contributia IPS Daniel o consideram esentiala si ne bucuram ca aceasta contributie se lanseaza astazi, cand au trecut 50 de ani de la trecerea in vesnicie a marelui sculptor Constantin Brancusi. Este, asadar, un omagiu si face parte din respectul nostru pentru traditia frumoasa romaneasca si crestina’.

Despre lucrarea ‘Brancusi – sculptor crestin ortodox’, lucrare ce poarta semnatura IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a vorbit si prof. dr. Viorel Munteanu, rectorul Universitatii de Arte ‘George Enescu’ din Iasi: ‘Cu plusul de autoritate conferit de cartea tiparita, exegeza culturala imbinata firesc cu meditatia religioasa ne ofera un unghi inedit si generos deschis din care privim si intelegem mai bine ca o cultura fara credinta nu se mai poate inalta catre cer, asa cum o credinta fara cultura nu se mai poate cobori in mijlocul realitatii terestre. Intelegem ca IPS Voastra acordati religiei o dimensiune filozofica, iar culturii o dimensiune teologica. V-ati aplecat asupra unei opere de arta a carui autor recunoaste cu smerenie ca artistul nu este decat o unealta in mainile creatorului, si tocmai de asta cercetarea operei brancusiene trebuie sa tina seama de cele doua mari dimensiuni ale artei: originea religioasa si matricea populara, conditii ale actului creator si mod de intrare in armonie cu vointa divina. Ne indemnati sa observam ca in intreaga opera a marelui artist este prezent un subtil dialog intre fiinta umana si fiinta divina, intre timpul sau si vesnicie. Ne inlesniti o inalta si complexa perceptie a unei opere de arta in care artistul isi alege piatra, lemnul, marmura, bronzul de parteneri ideali, parteneri care au menirea de a-i deveni lumina, lumina ca origine si finalitate a Universului, lumina a credintei crestine. IPS Parinte Mitropolit Dr. h. c. al Universitatii de Arte ‘George Enescu’, va multumim pentru plusul de lumina pus pe gandurile noastre, indreptate spre luminarea unei creatii de arta inteleasa ca reflex al luminii divine’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…