Liturghie arhierească în localitatea Florești, județul Cluj

Credincioșii din comuna Florești, județul Cluj, au participat miercuri, 26 octombrie, la sărbătoarea Parohiei ‘Sfântul Dumitru’, moment marcat prin Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, după cum informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Slujbele prilejuite de hramul Parohiei ‘Sfântul Dumitru’ din Florești au început cu o seară înainte și au continuat în ziua hramului. În frunte cu Părintele Mitropolit Andrei, s-a oficiat Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat viața plină de sfințenie a Sfântului Dimitrie: ‘Referitor la mărturisirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, nu este alt cuvânt mai potrivit decât cel luat din Evanghelia Sfântului Apostol Matei: ‘Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor și Eu voi mărturisi pentru el în fața Tatălui Meu Celui din Ceruri și oricine se va lepăda de Mine în fața oamenilor și Eu mă voi lepăda de el în fața Tatălui Meu’. Noi îl rugăm pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir să aibă grijă de parohia dumneavoastră, să se roage Domnului Hristos să aveți simțul dăruirii și jertfelniciei, și Dumnezeu, dacă veți avea pe mai departe simțul jertfelniciei, vă va ajuta’. În cadrul slujbei a fost instalat pr. Matei Dan Marius ca fiind cel de-al patrulea slujitor al parohiei, desemnat în urma concursului organizat pentru ocuparea postului vacant.

IPS Andrei a slujit în fruntea unui sobor format din 15 preoți și diaconi, între care protopopul de Cluj I, pr. Ioan Jeler, pr. prof. Vasile Stanciu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, pr. Gavril Vârva de la Biserica ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ din Cluj-Napoca, arhidiaconul Claudiu Grama, consilierul pe probleme de protocol al eparhiei, precum și toți preoții parohiei. Au luat parte și reprezentanți ai autorităților județene și locale, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, primarul comunei Florești, Ioachim Vancea, și viceprimarul Petru Sulea.

Noi biserici în Parohia ‘Sfântul Dumitru’

Localitatea Florești este foarte veche, atestată documentar din 1272. Biserica actuală a fost sfințită în 1977, de vrednicul de pomenire arhiepiscop Teofil Herineanu. Din 2005 este paroh pr. Marcel Andreica, căruia îi vin acum în ajutor alți trei slujitori. În 2006, într-o perioadă de evoluție accelerată din punct de vedere imobiliar și demografic a comunei Florești, din vechea parohie s-a desprins Parohia ‘Cetatea Fetei’. Tot atunci a fost înființată Filia Valea Gârbăului, devenită în acest an parohie de sine stătătoare. Vechea parohie s-a dezvoltat și ea, fiind împărțită pe zone, pentru fiecare fiind gândită o altă biserică.

‘În această perioadă am reușit să sfințim trei pietre de temelie pentru trei noi biserici în cuprinsul parohiei noastre. În 2009, Bunul Dumnezeu ne-a ajutat să construim din temelie biserica cu hramul ‘Soborul Maicii Domnului’, situată în partea de sud a parohiei. Biserica a fost, așadar, sfințită în 2009. Tot în acest an s-a pus piatra de temelie a bisericii cu hramul ‘Intrarea Domnului în Ierusalim’, iar în această toamnă vom începe lucrările de construcție efectivă a bisericii, realizându-se pentru început fundația’, a spus preotul paroh Marcel Andreica.

O parohie dinamică

Aici au loc activități religioase, social-filantropice, pentru toate categoriile de enoriași. Pentru cei bolnavi se desfășoară periodic vizite la domiciliu, iar cei nevoiași, care sunt trecuți într-o evidență a parohiei, beneficiază de ajutoare acordate cu sprijinul celorlalți credincioși și a familiilor preoților. Nici cei mai tineri nu sunt neglijați: ‘Avem un program săptămânal cu tinerii, dar ne ocupăm și de copilașii până la 7 ani, încurajând familiile tinere să-i aducă la Sfânta Liturghie în fiecare duminică pentru a-i împărtăși cu Sfintele Taine’, a spus pr. Marcel Andreica. Mai mult decât atât, s-a încheiat un protocol de colaborare între parohie, școlile și grădinițele de stat și private, în baza căruia preotul este prezent lunar sau chiar mai des în aceste instituții, unde face rugăciuni și stă de vorbă cu micuții și cadrele lor didactice. În cele patru mari posturi de peste an, se organizează seri duhovnicești cu invitați și, regulat, se fac pelerinaje la locuri sfinte. Din 2009 se editează lunar un buletin al parohiei, care aduce la cunoștința credincioșilor cele mai importante evenimente. În toate acestea sunt implicați direct și indirect enoriașii dornici de a aduce o mână de ajutor activităților parohiale, spre construcția spirituală și morală a lor și a fraților lor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…