La Catedrala mitropolitana, din Iasi, slujba Sf. Liturghii va fi oficiata maine de catre PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania, precum si cu alti ierarhi din Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane. Dupa Sf. Liturghie, va avea loc proclamarea canonizarii Sf. Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei. Membrii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane au aprobat canonizarea Mitropolitului Dosoftei al Moldovei in sedinta din luna iulie a.c., la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Despre contextul canonizarii Sf. Ierarh Dosoftei ne-a vorbit parintele conferentiar doctor Ion Vicovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi: ‘Biserica a avut in vedere dimensiunea spirituala, teologica, a acestei mari personalitati de la sfarsitul veacului al XVII-lea. Motivele care au condus la canonizarea lui au fost mai multe, insa as aminti doar unul dintre ele: el a fost un mare cunoscator si iubitor al Sf. Scripturi. In al doilea rand, a fost un mare cunoscator si iubitor al Sf. Parinti. Aici as aminti ca, la Iasi, a tiparit in patru volume, in perioada 1682-1686, ‘Viata si petrecerea sfintilor’. Al treilea element: a fost un slujitor devotat si iubitor al Sf. Liturghii si al Epiclezei, in special. Din aceasta perspectiva, as aminti traducerea, prima facuta de un ierarh, a Sf. Liturghii, la Iasi, in 1679. Al patrulea element: a fost un aparator si fidel traitor al dreptei credinte’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…