Aceasta intrunire va avea loc in perioada 14-23 februarie 2006, la Porto Alegre, in Brazilia. Adunarea Generala este forul suprem legislativ al Consiliului Mondila al Bisericilor care cuprinde in prezent aproximativ 350 de Biserici si asociatii de Biserici crestine din peste 120 de tari din intreaga lume. Mai multe informatii despre Adunarea Generala a Consiliului Mondial al Bisericilor ne-a oferit parintele Michael Tita, consilier pe probleme externe al Patriarhiei Romane: ‘La fiecare 7-8 ani are loc Adunarea Generala a Consiliului Mondial al Bisericilor, Adunarea Generala fiind forul suprem legislativ, am putea spune, al acestui organism ecumenic international care cuprinde in prezent aproximativ 350 de Biserici, denominatiuni si asociatii de Biserici crestine din peste 120 de tari de pe intregul glob. Ultima intrunire, cea de-a a VIII-a, a Adunarii Generale a Consiliului Mondial al Bisericilor a avut loc in luna decembrie 1998 si, in discutiile anterioare care s-au derulat in comitetul central, respectiv comitetul Executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor si prin consultarile avute cu factori responsabili din cadrul Bisericilor membre, s-a luat decizia ca aceasta a IX-a Adunare Generala a Consiliului Mondial al Bisericilor sa se desfasoare pe continentul sud-american, in Brazilia, in orasul Porto Alegre, in perioada 14-23 februarie 2006. La intalnirea de la Porto Alegre vor participa aproximativ 3000 de persoane, dintre care peste 700 sunt delegati oficiali ai Bisericilor, membre ale Consiliului Mondial al Bisericilor, precum si ai unor organizatii ecumenice internationale sau regionale cu care Consiliul Mondial are relatii de parteneriat. Vor mai fi si alti invitati speciali, consultanti, tineri, observatori, membri ai comunitatilor locale crestine, reprezentanti ai mass-media si alte persoane prezente’.
Tema editiei a IX-a a Adunarii Generale a Consiliului Mondial al Bisericilor este ‘Dumnezeule, transforma lumea prin harul Tau!’. De ce a fost aleasa aceasta tema ne-a spus parintele consilier Michael Tita: ‘Tema acestei viitoare Adunari Generale este ‘Dumnezeule, transforma lumea prin harul Tau!’ Este o tema aleasa in mod special tocmai pentru aceasta intalnire, pentru ca este o tema formulata intr-un mod mai special, ca o rugaciune. Aceasta a fost concluzia, de fapt, a acestor discutii ca intr-o lume secularizata in foarte multe parti, pe toate cele cinci continente, intr-o lume in care de multe ori oamenii ajung sa fie fara o perspectiva clara a vietii lor, fara o nadejde ca viata lor de maine se va schimba in mai bine, intr-o lume in care de multe ori este chiar disperata, este o mare nevoie de rugaciune, de invocare a ajutorului lui Dumnezeu, Care este rugat tocmai sa transforme aceasta lume prin puterea harului Sau revarsat peste noi’.
Bisericile din tara noastra vor fi reprezentate la a IX-a editie a Adunarii Generale a Consiliului Mondial al Bisericilor de delegatii oficiale in functie de numarul de credinciosi. Delegatia Bisericii Ortodoxe Romane va fi formata din 13 membri, dintre care doi ierarhi, profesori universitari si asistenti universitari de la Facultatile de Teologie Ortodoxa din tara. Amanunte despre delegatia Bisericii noastre ne-a oferit tot parintele Michael Tita, consilier pe probleme externe al Patriarhiei Romane: ‘Daca vorbim de participarea romaneasca, deci din Romania, Bisericile care sunt membre in Consiliul Mondial al Bisericilor vor fi reprezentante conform alocarii de locuri, proportional cu numarul de credinciosi, prin delegati oficiali sau prin alti participanti. Delegatia Bisericii Ortodoxe Romane este formata din 13 persoane, in care se regasesc, conform criteriilor pe care chiar Consiliul Mondial al Bisericilor le-a stabilit, si ierarhi, este vorba despre IPS Arhiepiscop Nifon al Targovistei, care este si conducatorul delegatiei Bisericii noastre la Porto Alegre, si IPS Nicolae, arhiepiscopul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, delegatie din care vor mai face parte si teologi, cadre universitare de la diferite Facultati de Teologie din Iasi, de exemplu, prin pr. lect. dr. Dan Sandu, de la Sibiu pr. conf. dr. Nicolae Mosoiu. Mai avem si tineri care participa pentru prima data la o astfel de intalnire si care, prin entuziasmul, elanul specific varstei, nadajduim ca vor putea prezenta opiniile intr-un mod cat mai constructiv si care sa arate tocmai vitalitatea Bisericii noastre Ortodoxe Romane si felul cum ea se implica in relatiile ecumenice cu celelalte Biserici’.
Programul acestei Adunari Generale a Consiliului Mondial al Bisericilor din acest an a fost structurat in asa fel incat sa reflecte in aceeasi masura activitatile desfasurate deja de departamentele Consiliului si cele care urmeaza sa fie derulate. In program mai sunt incluse rugaciuni comune si dezbateri de diferite teme de actualitate. ‘Programul care se deruleaza incepand cu dupa amiaza zilei de 14 februarie, cand va avea loc deschiderea oficiala, si pana la incheierea sa cand va fi pe 23 februarie cu rugaciunile de incheiere, cu concluziile acestei intalniri, cuprinde mai multe compartimente, sa le spunem: rugaciuni comune insotite de reflectii si discutii pe teme biblice, prezentarile rapoartelor de activitate ale secretarului general, ale moderatorului si ale altor compartimente din Consiliul Mondial al Bisericilor. Vor fi apoi alegeri ale presedintilor Consiliului Mondial al Bisericilor si numirea membrilor in Comitetul Central al Consiliului. Cel care va servi acest Comitet Central va servi ca principal for executiv al Consiliului Mondial pana la viitoarea Adunare Generala. Vor fi apoi discutii pe marginea programelor derulate si a celor ce vor continua. De asemenea, un capitol important in ceea ce priveste relatiile cu ortodocsii este prezentarea concluziilor de pana acum ale Comisiei speciale privind participarea Bisericii Ortodoxe la Miscarea Ecumenica, inclusiv prin schimbari ale prevederilor Constitutiei Consiliului Mondial al Bisericilor in ceea ce priveste luarea deciziilor prin consens si a modului de acceptare a noi membri’, a concluzionat parintele Michael Tita, consilier pe probleme externe al Patriarhiei Romane.