Maine, va incepe examenul de definitivat in preotie la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi

Cei 80 de preoti de pe cuprinsul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, care au urmat timp de doua saptamani cursuri de definitivat la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, vor sustine in urmatoarele doua zile examenul de definitivat. Candidatii vor sustine doua probe scrise si una orala. Amanunte ne-a oferit parintele Viorel Sava, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Dupa doua saptamani de cursuri in cadrul carora s-au predat teme de mare actualitate si de mare interes, atat in ceea ce priveste cunostintele teologice cat si pentru latura pastoral-misionara a Bisericii, ei se vor prezenta la un examen care va avea loc incepand de maine si se va finaliza in cursul zilei de sambata. Acest examen are doua parti distincte, si anume o parte scrisa, in cadrul carora ei vor trebui sa dea doua lucrari, lucru care se va intampla vineri dimineata, iar dupa amiaza va incepe proba orala, in cadrul careia vor trebui sa raspunda la notiuni de drept si administratie bisericeasca, de teologie liturgica si de practica liturgica, si la chestiuni de omiletica si catehetica, adica ceea ce tine de activitatea predicatoriala a preotului in parohie’.

La definitivat se pot inscrie doar preotii care au slujit cel putin doi ani, si nu mai mult de cinci. De asemenea, candidatii trebuie sa fie absolventi ai examenului de Capacitate preoteasca. Daca au obtinut definitivatul, preotii se pot inscrie dupa patru ani la examenul pentru gradul doi. Cu detalii, parintele Mihai Vizitiu, consilierul pe probleme de invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Dupa sustinerea examenului de definitivat ei, daca doresc, vor merge mai departe sa obtina alte grade, respectiv gradul II, dar intre definitivat si gradul II trebuie sa treaca o perioada de patru ani de zile si sa aiba o vechime de sase ani in preotie, iar intre definitivat si gradul II, o perioada de patru ani de zile lucrati in preotie’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…